Brukselka z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
1213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

515 osób wydrukowało

Pobierz pdf

752 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

6 łyżek

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i sparz we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty. Przelej zimną wodą i przekrój na połówki. Liście radicchio pooddzielaj i porwij na mniejsze kawałki.

Brukselka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody i oliwą. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Brukselka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

W rondelku skarmelizuj cukier, dodaj masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewaj chwilę, następnie dodaj do przygotowanego sosu Knorr i wymieszaj razem.

Brukselka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Brukselkę połącz z liśćmi radicchio i ułóż na półmisku. Całość polej przygotowanym sosem z żurawiną i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj na zimno z grissini lub grzankami.

Brukselka z żurawiną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

86

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 07.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Smakowicie wygląda mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 13.06.2016

    Cud miód malina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 13.06.2016

    Lubimy takie efektowne połączenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Gałkowska

    Mirka Gałkowska , 07.04.2016

    Sałatka zrobiona i zjedzona. Miałaś rację- polubiłam brukselkę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czarnecki

    Andrzej Czarnecki , 06.04.2016

    Brukselke po ugotowaniu owinac plastrami boczku I przebic wykalaczkami i zapiekac w piekarniku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 06.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Pietrzak

    Zdzisława Pietrzak , 06.04.2016

    Za słodka ta sałatka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 06.04.2016

    Mniam Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Misiek

    Kamil Misiek , 06.04.2016

    Ser skarpetkowy feeee xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Zaborski

    Waldemar Zaborski , 06.04.2016

    Brukselka źle mi się kojarzy- jak zniknie parlament UE, to smak wróci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Koperek

    Beata Koperek , 06.04.2016

    absolutnie nic nie przekona mnie do brukselki, jest to JEDYNE warzywo, przed dotknięciem którego dostaję drgawek... cudnie wygląda, ale wybaczcie... :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kubiak

    Elżbieta Kubiak , 06.04.2016

    A ja nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Maria Pietrzyk

    Stanisława Maria Pietrzyk , 06.04.2016

    Uwielbiam brukselkę a ta może będzie najlepsza .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lula Marciniak

    Lula Marciniak , 06.04.2016

    Wygląda smakowicie!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kubińska

    Wioletta Kubińska , 06.04.2016

    Może być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Żuk

    Aleksander Żuk , 06.04.2016

    tak bo bardzo lubie gołąbki !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Jan Szczepaniak

    Mikołaj Jan Szczepaniak , 06.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 06.04.2016

    Uwielbiam salatki z brukselka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Koch-Furs

    Sylwia Koch-Furs , 06.04.2016

    Lubię brukselkę , ser pleśniowy i żurawinę ale takiej "mieszanki " jeszcze nie próbowalam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dołhun

    Anna Dołhun , 06.04.2016

    wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Brańska

    Czesława Brańska , 06.04.2016

    Ciekawe połączenie składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gałkowska Malczyk

    Katarzyna Gałkowska Malczyk , 06.04.2016

    Taaaaak!!! My jemy świeżą, markietową oczywiście. A jak nie, to mrożoną ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Konieczny

    Jerzy Konieczny , 06.04.2016

    Ha ha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Czerniak

    Lidia Czerniak , 06.04.2016

    Uwielbiam brukselkę !!! :) Muszę sie pilnować by za duzo jej nie zjeść, bo to podobno niezdrowo! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Musiałkiewicz

    Irena Musiałkiewicz , 06.04.2016

    ale sos samemu zrobic o wielesmaczniejszy i prosty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lach

    Alicja Lach , 06.04.2016

    Nie lubię brukselki ale ser pleśniowy i żurawinę uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 06.04.2016

    nie widzę brukselki, za to widzę ser - brrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kačmar-Lisowska

    Anna Kačmar-Lisowska , 06.04.2016

    Ja też! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Kubiak

    Basia Kubiak , 06.04.2016

    Lubie brukselke

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywny burger
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z żurawinąBrukselka z żurawiną

Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!