
Składniki
330 gramów
8 gramów
140 mililitrów
40 gramów
35 gramów
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
do smarowania:
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy ciepłe mleko, roztopione masło, jajko, wsypujemy cukier, sól oraz suche drożdże.

Krok 2
Całość zagniatamy na gładkie ciasto ( Możemy wyrabiać ręcznie lub w mikserze). Pod koniec wyrabiania wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.

Krok 4
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok 15-17 min do zarumienienia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułeczki z rodzynkami
Puszyste bułeczki drożdżowe z rodzynkami to przysmak, w którym twoi domownicy zakochają się od pierwszego kęsa. Choć na ich zrobienie trzeba wygospodarować trochę czasu (ciasto musi odpowiednio wyrosnąć), cierpliwość zostanie nagrodzona wyśmienitym rezultatem.
Dla kogo?
Uważasz, że nic nie może równać się z zapachem i smakiem drożdżowych wypieków? Miękkie bułeczki szybko dotrą na szczyt twojej kulinarnej listy przebojów.
Na jaką okazję?
Śniadanie na słodko potrafi uprzyjemnić nawet najbardziej ponury i deszczowy poranek. Bułeczki z rodzynkami sprawdzą się również w charakterze drugiego śniadania albo prowiantu na piesze czy rowerowe wycieczki. Warto znaleźć dla nich miejsce w plecaku.
Czy wiesz, że?
Rumiane i miękkie bułeczki z rodzynkami podbijają świat! W Holandii znajdziesz je pod nazwą krentenbollen. Z kolei w Szwecji dużym wzięciem cieszą się lussekatter, czyli bułeczki nie tylko z bakaliami, ale też z obowiązkową szczyptą szafranu.
Dla urozmaicenia:
Do nadzienia bułeczek pasują skórka pomarańczowa, żurawina, orzechy i jabłka pokrojone w drobną kostkę.