
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
290 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej w rondelku wodę (200 ml), wsyp do niej pokruszoną kostkę rosołową Knorr, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek i estragon. Dodaj 40 g masła (połowę) i gotuj przez dwie minuty. Zdejmij z ognia, wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę bułką. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Suszone morele zalej 6 łyżkami gorącej wody (ok 90 ml) i wódką. Wyjmij gniada nasienne z papryki, potnij ją w szerokie paski. Cebulę pokrój w piórka. Następnie Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
Krok 3
Do miski przełóż mięso, wymieszaj je z przygotowanym bulionem i jajkiem. Masa powinna być gładka (możesz użyć blendera). Przypraw pieprzem.
Krok 4
Z gotowej masy formuj okrągłe buletki - powinny być trochę większe od włoskiego orzecha, obtocz je w mące.
Krok 5
Rozgrzej na dużej patelni olej i masło. Smaż kotleciki na niedużym ogniu do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Usmażone przełóż na półmisek.
Krok 6
Na tą samą patelnię wsyp paprykę, cebulę, paprykę i morele (większe możesz pokroić). Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj wodę, w której moczyły się morele i wyciśnięty sok z pomarańczy. Przypraw miodem, chilli, goździkami, solą i pieprzem. Całość zagotuj.
Krok 7
Do gotowego sosu włóż buletki, podgrzej i podaj z pomarańczą pokrojoną w plasterki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej