Buletki indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buletki indyka

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

290 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej w rondelku wodę (200 ml), wsyp do niej pokruszoną kostkę rosołową Knorr, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek i estragon. Dodaj 40 g masła (połowę) i gotuj przez dwie minuty. Zdejmij z ognia, wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę bułką. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Suszone morele zalej 6 łyżkami gorącej wody (ok 90 ml) i wódką. Wyjmij gniada nasienne z papryki, potnij ją w szerokie paski. Cebulę pokrój w piórka. Następnie Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.

Krok 3

Do miski przełóż mięso, wymieszaj je z przygotowanym bulionem i jajkiem. Masa powinna być gładka (możesz użyć blendera). Przypraw pieprzem.

Krok 4

Z gotowej masy formuj okrągłe buletki - powinny być trochę większe od włoskiego orzecha, obtocz je w mące.

Krok 5

Rozgrzej na dużej patelni olej i masło. Smaż kotleciki na niedużym ogniu do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Usmażone przełóż na półmisek.

Krok 6

Na tą samą patelnię wsyp paprykę, cebulę, paprykę i morele (większe możesz pokroić). Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj wodę, w której moczyły się morele i wyciśnięty sok z pomarańczy. Przypraw miodem, chilli, goździkami, solą i pieprzem. Całość zagotuj.

Krok 7

Do gotowego sosu włóż buletki, podgrzej i podaj z pomarańczą pokrojoną w plasterki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buletki  indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej