Chłodnik pomidorowy na maślance przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Chłodnik pomidorowy na maślance

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 litr

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Obranego ze skórki pomidora pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojoną papryką.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 1

Krok 2

Całość zalej maślanką, dodaj oregano, paprykę ostrą, pieprz i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 2

Krok 3

Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potas, wapń, fosfor, miedź, witamina A, witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, foliany, witamina B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej