
Składniki
2 szklanki
40 dekagramów
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
10 dekagramów
2 sztuki
35 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić galaretki i je ostudzić. W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. W drugiej połowie szklanki mleka rozpuścić cukier. Do rozpuszczonego cukru dodać budyń. Wszystko razem ugotować i ostudzić. Masło, które jest miękkie utrzeć dokładnie z żółtkami, a z pozostałym cukrem utrzeć na puszystą masę. Ucierając masło, dolej do niego chłodniejszy budyń. Do kremu dodaj pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Krem podziel na dwie części, do pierwszej dodaj kakao a do drugiej galaretkę. Dno tortownicy pokryć biszkoptami i rozsmarować krem kakaowy wraz z kawałkami czekolady. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i rozsmaruj krem z galaretką. Na wierchu rozłóż delicję. Ciasto niech chłodzi się 12 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej