Budyniowe Ciasto Artusia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Artusia

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

40 dekagramów

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

10 dekagramów

2 sztuki

35 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić galaretki i je ostudzić. W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. W drugiej połowie szklanki mleka rozpuścić cukier. Do rozpuszczonego cukru dodać budyń. Wszystko razem ugotować i ostudzić. Masło, które jest miękkie utrzeć dokładnie z żółtkami, a z pozostałym cukrem utrzeć na puszystą masę. Ucierając masło, dolej do niego chłodniejszy budyń. Do kremu dodaj pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Krem podziel na dwie części, do pierwszej dodaj kakao a do drugiej galaretkę. Dno tortownicy pokryć biszkoptami i rozsmarować krem kakaowy wraz z kawałkami czekolady. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i rozsmaruj krem z galaretką. Na wierchu rozłóż delicję. Ciasto niech chłodzi się 12 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej