Budyniowe Ciasto Artusia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Artusia

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

40 dekagramów

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

10 dekagramów

2 sztuki

35 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić galaretki i je ostudzić. W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. W drugiej połowie szklanki mleka rozpuścić cukier. Do rozpuszczonego cukru dodać budyń. Wszystko razem ugotować i ostudzić. Masło, które jest miękkie utrzeć dokładnie z żółtkami, a z pozostałym cukrem utrzeć na puszystą masę. Ucierając masło, dolej do niego chłodniejszy budyń. Do kremu dodaj pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Krem podziel na dwie części, do pierwszej dodaj kakao a do drugiej galaretkę. Dno tortownicy pokryć biszkoptami i rozsmarować krem kakaowy wraz z kawałkami czekolady. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i rozsmaruj krem z galaretką. Na wierchu rozłóż delicję. Ciasto niech chłodzi się 12 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Artusia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej