Składniki
800 gramów
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
500 gramów
1000 mililitrów
300 gramów
6 sztuk
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
null
null
null
null
75 gramów
null
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz 2 cebule i drobno pokrój. Roztop 50 g masła na patelni, wrzuć cebule, podsmaż i odstaw, by ostygła.*
Krok 3
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą. Do ciasta dodaj podsmażoną cebulę, kminek, miękkie masło i mleko. Ciasto jeszcze zagnić i odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby rosło.
Krok 2
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po schłodzeniu obierz i utrzyj na grubej tarce.
Krok 4
Blachę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Masę drożdżową wyłóż na czysty i posypany mąką stół. Delikatnie rozwałkuj, ułóż na blaszce i nakłuj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
Obierz jabłka, usuń środek z nasionami i pokrój w drobną kostkę. 6 cebul obierz i drobno posiekaj. Kaszankę pokrój w kostkę. Kaszankę, cebulę, utarte ziemniaki, jabłka i przyprawy rozłóż równomiernie na cieście. Ciasto oprósz Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 6
Ser, żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaj, dopraw solą i posmaruj nadzienie. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej