
Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
200 mililitrów
800 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w bulionie wymieszanym z mlekiem.
Krok 2
Ziemniaki ostudź, przetrzyj przez sito, wymieszaj z wywarem i serkiem topionym, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzej.
Krok 4
Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę, pokrój w plasterki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Krok 5
Ziemniaczaną zupę rozlej na talerze i podawaj razem z kawałkami awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej