Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
200 mililitrów
800 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w bulionie wymieszanym z mlekiem.
Krok 2
Ziemniaki ostudź, przetrzyj przez sito, wymieszaj z wywarem i serkiem topionym, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 3
Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzej.
Krok 4
Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę, pokrój w plasterki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Krok 5
Ziemniaczaną zupę rozlej na talerze i podawaj razem z kawałkami awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej