Ciasto delicje

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

masa:

2 opakowania

0.5 litra

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku, a na końcu dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Wlać do formy prostokątnej i upiec na złoty kolor ok. 20-30 min. Czynność powtórzyć na drugi blat.

Krok 3

Masa: Budynie ugotować na mleku i po wystudzeniu utrzeć z Kasią na puszystą masę.

Krok 4

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Z jednego blatu biszkoptowego wykroić kieliszkiem krążki tak, aby pozostało między krążkami ciasto i blat trzymał się w całości. Powinno wyjść 4/6 krążków.

Krok 5

Cały blat smarujemy masą, układamy truskawki (lub inne owoce) lekko wciskając w masę. Kładziemy drugi blat z dziurami i lekko dociskamy. W miejsce bez ciasta wlewamy mocno tężejącą galaretkę i zatykamy otwory krążkami.

Krok 6

Polewamy polewą w różne esy-floresy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do ciasta można dodać inne owoce lub np. brzoskwinie z puszki i galaretkę brzoskwiniową. Tym sposobem ciasto można zrobić również zimą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej