Ciasto delicje

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

masa:

2 opakowania

0.5 litra

1 opakowanie

0.5 szklanki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku, a na końcu dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

Krok 2

Wlać do formy prostokątnej i upiec na złoty kolor ok. 20-30 min. Czynność powtórzyć na drugi blat.

Krok 3

Masa: Budynie ugotować na mleku i po wystudzeniu utrzeć z Kasią na puszystą masę.

Krok 4

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Z jednego blatu biszkoptowego wykroić kieliszkiem krążki tak, aby pozostało między krążkami ciasto i blat trzymał się w całości. Powinno wyjść 4/6 krążków.

Krok 5

Cały blat smarujemy masą, układamy truskawki (lub inne owoce) lekko wciskając w masę. Kładziemy drugi blat z dziurami i lekko dociskamy. W miejsce bez ciasta wlewamy mocno tężejącą galaretkę i zatykamy otwory krążkami.

Krok 6

Polewamy polewą w różne esy-floresy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do ciasta można dodać inne owoce lub np. brzoskwinie z puszki i galaretkę brzoskwiniową. Tym sposobem ciasto można zrobić również zimą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto delicje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Magdalenka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej