Ciasto orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

372 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

200 gramów

250 gramów

300 gramów

polewa:

100 gramów

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy przebierz. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj, lub rozdrobnij w blenderze.

Ciasto orzechowe - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Ciasto orzechowe - Krok 2

Krok 3

Do utartej Kasi dodawaj partiami, na przemian jajka z mąką.

Ciasto orzechowe - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj posiekane orzechy i mleko. Całość wymieszaj.

Ciasto orzechowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 22x28cm. wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180st.C około 45 minut.

Ciasto orzechowe - Krok 5

Krok 6

Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej przestudzone ciasto.

Ciasto orzechowe - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    mam 12 lat i często robię sama ciasta ☺ To było wyjątkowo smaczne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Mazur

    Malgorzata Mazur

    znakomite!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Grzyśnik

    Natalia Grzyśnik

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Aby upiec pyszne ciasto orzechowe z błyszczącą czekoladową polewą, potrzebujesz jedynie godziny i chęci, aby zadowolić apetyt całej rodziny na odświętny deser. Utrzyj wyjętą wcześniej z lodówki miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem i dodawaj naprzemiennie jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodatek dużej ilości rozdrobnionych w blenderze bądź drobno posiekanych orzechów włoskich zapewni twojemu ciastu wspaniały smak bakalii, chrupiących w ustach przy każdym kęsie tego pysznego wypieku. Dla uzyskania bardziej interesującego efektu możesz zamienić część orzechów włoskich na laskowe, makadamia, brazylijskie, pekan, arachidowe, nerkowce, pistacje czy najszlachetniejsze z orzechów – nasiona migdałowca – płatki lub słupki migdałów, ze skórką lub bez. Na wystudzone ciasto najlepiej wylać gładką, gęstą, czekoladową polewę, dzięki czemu nikt nie będzie w stanie oprzeć się twojemu orzechowemu ciastu. Wystarczy 30% śmietanka i tabliczka ulubionej czekolady, a kulinarne niebo jest w zasięgu ręki