Ciasto z musem czekoladowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
35515 osób zapisało

Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
5 sztuk
160 gramów
mus czekoladowy:
90 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
90 gramów
2 łyżeczki
60 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 °C. Czekoladę łamiemy w kosteczki i umieszczamy w rondelku wraz z pokrojonym masłem. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Odkładamy ją do wystudzenia.

Krok 2
Żółtka miksujemy z kakao. Następnie dodajemy je do ostudzonej masy i mieszamy.

Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cały czas ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i wlewamy do formy. Pieczemy ok 25 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Krok 4
W międzyczasie masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do ostudzonej masy zmiksowane żółtka oraz kakao.

Krok 5
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Przekładamy do musu czekoladowego, delikatnie mieszając. Pod koniec wlewamy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Krok 6
Powstały mus przelewamy na upieczony spód. Wkładamy na minimum 4 h do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować dowolnymi owocami, ale nie jest to konieczne.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z musem czekoladowym
Dziś w deserowym menu mamy propozycję dla miłośników intensywnych, czekoladowych smaków. Połączenie ciasta z musem z gorzkiej czekolady posmakuje każdemu, kto nie wyobraża sobie dnia bez solidnej porcji domowych słodkości. Atutem tego czekoladowego ciasta jest także łatwość i szybkość przygotowania. Z przepisem na ciasto z musem czekoladowym poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Dla osób lubiących desery o wyrazistym smaku czekolady.
Na jaką okazję?
Ciasto z 3 rodzajów czekolady doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnij więc o naszym przepisie, gdy układasz świąteczne czy imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Aby produkt można było określić mianem „czekolady”, musi zawierać w sobie co najmniej 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 14% odtłuszczonej masy kakaowej.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji ciasta z musem czekoladowym możecie wykorzystać dowolne owoce. Doskonale w tej roli sprawdzą się truskawki, maliny czy wiśnie.