
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.75 szklanki
250 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miąższ pokrój w kostkę, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem około 30 minut.
Krok 2
Odcedź, wymieszaj z goździkami i cynamonem.
Krok 3
Morele zalej winem, zagotuj, wyjmij łyżką cedzakową, przestudź i pokrój w cienkie paski.
Krok 4
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle.
Krok 5
Dodaj dynię, morele, zalej wywarem z moreli, wymieszaj, duś 5 minut, dopraw solą i cukrem.
Krok 6
Dodaj orzechy, wymieszaj. Posyp natką.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej