Faworki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1

1 szczypta

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia i alkohol.

Krok 2

Nożem wymieszać szybko składniki, a następnie szybko zagnieść.

Krok 3

Ciasto uderzać wałkiem parę minut, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć je na pół godziny do lodówki.

Krok 4

Wałkować bardzo cienko i kroić nożem paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm.

Krok 5

W każdym pasku zrobić delikatnie nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór.

Krok 6

Faworki smażyć na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej