
Składniki
570 gramów
40 gramów
30 gramów
70 gramów
8 sztuk
1 łyżka
120 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem

Krok 2
Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C. Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.

Krok 4
Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Krok 5
Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.


Dobra rada:
Cukier puder możesz też wymieszaj z cynamonem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faworki (chrust)
Głośno robi się o nich w okolicach tłustego czwartku. Koniec karnawałowych uciech ma smak słodkich i chrupiących faworków o charakterystycznym kształcie. Nie widzimy powodów, by pozwalać sobie na tę przyjemność tylko raz w roku. Łatwy przepis na faworki zachęci do przygotowywania tego przysmaku znacznie częściej.
Dla kogo?
Fanów oraz fanek słodkości jest wiele. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, faworki powinny zadowolić Twoje kubki smakowe. Na widok przepisu na chrusty szczególnie zadowoleni będą miłośnicy tradycyjnych receptur. Autentyczne, domowe smaki są na wyciągnięcie ręki. Posypiesz swoje faworki cukrem pudrem czy spałaszujesz solo? Wybór należy do Ciebie! Grunt, by mieć pod ręką sprawdzony przepis na faworki, będący gwarancją sukcesu i tego, że wszystkie chrusty zostaną zjedzone aż do ostatniego okruszka. Wypróbuj przepis już teraz!
Na jaką okazję?
Zjedzenie pączka i faworków w ostatni czwartek karnawału to niezwykle przyjemny obowiązek. Faworki warto serwować również przy innych okazjach. Planujesz dłuższe przyjęcie? Zerknij do przepisu na faworki domowe. Oprócz oczywistych walorów, mają jeszcze jedną zaletę… Chrust może spędzić na stole dowolną ilość czasu, a nadal będzie smakować i prezentować się dobrze. A może planujesz wieczór filmowy i zamiast słonych przekąsek, masz ochotę na coś słodkiego? Przepis na faworki sprawdzi się i w tym przypadku!
Czy wiesz, że?
Podobne przepisy jak ten na faworki pojawiają się w kuchniach na całym świecie. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa une faveur, tłumaczonego jako wstążka. Potraktuj więc faworki jako przepis na deser i zaciekawienie gości zebranych przy stole.
Dla urozmaicenia:
Cukier puder do posypania faworków można wzbogacić nasionami wanilii. To delikatna modyfikacja przepisu, lecz faworki staną się dużo bardziej aromatyczne. Wzbogacisz swoje chrusty o lekko waniliowy smak, nie ingerując zbytnio w przepis.