Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1

1 szczypta

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia i alkohol.

Krok 2

Nożem wymieszać szybko składniki, a następnie szybko zagnieść.

Krok 3

Ciasto uderzać wałkiem parę minut, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć je na pół godziny do lodówki.

Krok 4

Wałkować bardzo cienko i kroić nożem paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm.

Krok 5

W każdym pasku zrobić delikatnie nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór.

Krok 6

Faworki smażyć na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej