
Składniki
4 sztuki
500 mililitrów
60 gramów
8 plastrów
8 ziaren
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 6
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.

Krok 2
Wymieszaj ser z ziołami.

Krok 1
Gruszki obierz zostawiając ogonek, skrop sokiem z cytryny. Do garnka wlej wino, włóż gruszki, dodaj pieprz, liście laurowe, uzupełnij wodą i gotuj około 10 minut, żeby gruszki zmiękły. Wyjmij gruszki, zostaw do ostygnięcia.

Krok 4
Każdą gruszkę owiń dwoma plastrami boczku.

Krok 5
Powstałe otwory wypełnij serem.

Krok 3
Gruszki przekrój tak, aby uzyskać czapeczkę zakończoną ogonkiem i usuń gniazda nasienne.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej