
Składniki
1 sztuka
0.75 szklanki
2 ziarna
1 sztuka
3 dekagramy
1 szczypta
1 pęczek
1 łyżka
10 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby opłukaj, namocz w wodzie na 3 godziny, osącz i pokrój w paski.
Krok 2
Włoszczyznę oczyść i opłukaj. Część zetrzyj na tarce do jarzyn, resztę pozostaw w całości.
Krok 3
W 2 1itrach wody ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, grzybów i przypraw.
Krok 4
Wyjmij nie starte warzywa, a do wrzącego wywaru wrzuć kaszę i gotuj do czasu, gdy będzie miękka.
Krok 5
Z gotowej zupy usuń przyprawy. Zapraw ją śmietaną i wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej