Grzybowa po polsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

10 łyżek

3 dekagramy

1 szczypta

1 sztuka

2 ziarna

1 pęczek

0.75 szklanki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłukaj, namocz w wodzie na 3 godziny, osącz i pokrój w paski.

Krok 1

Włoszczyznę oczyść i opłukaj. Część zetrzyj na tarce do jarzyn, resztę pozostaw w całości.

Krok 1

W 2 1itrach wody ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, grzybów i przypraw.

Krok 1

Wyjmij nie starte warzywa, a do wrzącego wywaru wrzuć kaszę i gotuj do czasu, gdy będzie miękka.

Krok 1

Z gotowej zupy usuń przyprawy. Zapraw ją śmietaną i wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej