Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
łatwe
551 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
200 gramów
200 mililitrów
350 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka – na koniec dodaj pastę curry i smaż jeszcze chwilę razem.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z woda oraz śmietaną. Wlej na patelnię z kurczakiem i gotuj 1 minutę.

Krok 3
Wsyp odsączoną cieciorkę i wymieszaj.

Krok 4
Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jako dodatek możesz przygotować jogurtowy sos – wymieszaj 200 g naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj sok z ½ cytryny oraz pęczek posiekanej kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i curry. Połączysz w niej popularne dodatki, takie jak kurczak i makaron, ze składnikami typowymi dla kuchni orientalnej, czyli zieloną pastą curry oraz niezwykle lubianą w tamtej części świata ciecierzycą. Żeby delikatne mięso z kurczaka nabrało pikantnego smaku, podsmaż je razem z cebulą, czosnkiem i pastą curry. Ta w wersji zielonej jest najostrzejsza, więc jeśli lubisz łagodne potrawy, wybierz żółtą albo czerwoną. Przygotuj aksamitny sos i dodaj do niego ciecierzycę z puszki. Jeśli wolisz suchą, namocz ją w wodzie i ugotuj odpowiednio wcześniej. Połącz sos, ciecierzycę i kurczaka, gotuj razem przez chwilę, by smaki się przeniknęły, a następnie zalej tą mieszanką makaronowe muszle. Zapiecz potrawę, odkrywając ją na chwilę przed wyjęciem z piekarnika – dzięki temu zarumieni się. Przed podaniem posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sprawdź, jak smakuje indyjska zapiekanka makaronowa przyrządzona na podstawie naszego przepisu.