
Składniki
4 sztuki
150 gramów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Równomiernie posmarować dolną kromkę chleba majonezem Hellmann's i nałożyć warstwę startego sera cheddar. Na wierzchu ułożyć karmelizowaną cebulę i plasterki świeżych fig (lub dowolne owoce). Przykryj wszystko plasterkami sera gouda, a następnie górną kromką chleba.
Krok 2
Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj na patelnię cienko pokrojoną cebulę, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem na złoty kolor. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Dodać olej i powoli smażyć cebulę na ciemnozłoty kolor, co zajmie około 20 minut. Na koniec posyp cebulę solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzać dużą patelnię lub ruszt grillowy na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę masła na patelnię i pozwól mu się roztopić. Umieść kanapki na patelni i opiekaj je przez około 2 do 3 minut z każdej strony lub do momentu, aż chleb będzie złoty, a ser roztopiony. Możesz użyć pokrywki, aby ser roztopił się szybciej. W razie potrzeby dodaj więcej masła na patelnię podczas przewracania kanapek, aby nie przywierały i uzyskały chrupiącą, złocistą powierzchnię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej