
Składniki
30 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 h. następnie ugotować w tej samej wodzie i dodać kostkę bulionowa grzybowa.. Przecedzić, trochę wody z gotowani zostawić. Gdy przestygną pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć, Zalać woda i ugotować przez 1/2 h z listkiem laurowym i zielem. Odlać wodę. Cebule pokroić w kostkę.
Krok 3
Na dużej patelni duży garnek. Dodać masło i podsmażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą kapustę kiszoną oraz grzyby . Smażyć chwile, podlać 1/3 szklanki wywaru grzybowego. Smażyć przre ok 15 minut, dodając stopniowo w razie potrzeby masło, doprawić do smaku delikatem oraz pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grzybami
Danie to kojarzy się zwłaszcza ze świątecznym menu, bo bez kapusty z grzybami trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Dobrze doprawiona, delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i lekko pikantna, przywoła smak świąt także w inne dni roku, kiedy akurat nabierzesz ochoty na tę potrawę. Planując jej przygotowanie, pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej namoczyć grzyby i nie wylewać wody, która została do tego wykorzystana. Wywar grzybowy będzie bowiem ważny również w kolejnych etapach przyrządzania dania z kapusty. Potrawę możesz podać jako dodatek do obiadu albo – razem z kawałkiem chleba i gotowaną ciecierzycą lub grochem – potraktować jak samodzielne danie i serwować na kolację. Sprawdzi się też jako nadzienie do krokietów, pierogów, roladek, wypieków drożdżowych czy wytrawnych sakiewek z ciasta francuskiego. Idealnie pasować będzie do nich czerwony barszcz, serwowany w filiżankach. Zobacz jak przyrządzić kapustę z grzybami i korzystaj z możliwości, jakie ta potrawa daje w kuchni! To przepis, który będziesz wielokrotnie powtarzać.