Kapusta z grzybami na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć w wodzie przez 2 h. następnie ugotować w tej samej wodzie i dodać kostkę bulionowa grzybowa.. Przecedzić, trochę wody z gotowani zostawić. Gdy przestygną pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2

Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć, Zalać woda i ugotować przez 1/2 h z listkiem laurowym i zielem. Odlać wodę. Cebule pokroić w kostkę.

Krok 3

Na dużej patelni duży garnek. Dodać masło i podsmażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą kapustę kiszoną oraz grzyby . Smażyć chwile, podlać 1/3 szklanki wywaru grzybowego. Smażyć przre ok 15 minut, dodając stopniowo w razie potrzeby masło, doprawić do smaku delikatem oraz pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybamiKapusta z grzybami

Danie to kojarzy się zwłaszcza ze świątecznym menu, bo bez kapusty z grzybami trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Dobrze doprawiona, delikatnie kwaśna, mocno grzybowa i lekko pikantna, przywoła smak świąt także w inne dni roku, kiedy akurat nabierzesz ochoty na tę potrawę. Planując jej przygotowanie, pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej namoczyć grzyby i nie wylewać wody, która została do tego wykorzystana. Wywar grzybowy będzie bowiem ważny również w kolejnych etapach przyrządzania dania z kapusty. Potrawę możesz podać jako dodatek do obiadu albo – razem z kawałkiem chleba i gotowaną ciecierzycą lub grochem – potraktować jak samodzielne danie i serwować na kolację. Sprawdzi się też jako nadzienie do krokietów, pierogów, roladek, wypieków drożdżowych czy wytrawnych sakiewek z ciasta francuskiego. Idealnie pasować będzie do nich czerwony barszcz, serwowany w filiżankach. Zobacz jak przyrządzić kapustę z grzybami i korzystaj z możliwości, jakie ta potrawa daje w kuchni! To przepis, który będziesz wielokrotnie powtarzać.