Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
118 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
Do kielicha blendera włóż czosnek, pestki słonecznika, sezam i majeranek Knorr. Miksuj aż powstanie sos wlewając powoli wodę. Sos powinien naturalnie lekko zgęstnieć.
Krok 4
Zupę wlej do miseczek. Łyżką nałóż na wierzch sos dekorując powierzchnię zupy. Resztę sosu podawaj na boku. Dodaj ulubione świeże zioła.

Dobra rada:
Taki kremowy słonecznik możesz również używać do innych dań, np. jako sos do sałatek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
Nie tylko rosół nadaje się do podania podczas uroczystego posiłku czy niedzielnego obiadu. Szukasz pomysłu na popisowe pierwsze danie? Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem z naszego przepisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Wszystko za sprawą niebanalnego dodatku w postaci gęstego sosu z pestek słonecznika, czosnku, majeranku i sezamu. Czas na wypróbowanie tej receptury!
Dla kogo?
Zupa z pestkami słonecznika i majerankiem to propozycja w sam raz dla fanów warzywnych smaków i nieoczywistych rozwiązań kulinarnych.
Na jaką okazję?
Kremową zupę warzywną ze słonecznikiem podawaj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Rodzice albo znajomi z pracy wpadają w odwiedziny? Spraw im kulinarną niespodziankę!
Czy wiesz, że?
Miłośnicy pikantnych smaków mogą wzbogacić sos ostrą papryką, która dobrze komponuje się ze słonecznikiem.
Dla urozmaicenia:
Do gęstych zup warto serwować świeże pieczywo, np. bagietkę. Kromki z odrobiną oliwy oraz czosnku polecamy podpiec w piekarniku przez kilka minut.







































