
Składniki
2 łyżki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
30 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
75 gramów
0.25 łyżeczki
35 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, oba rodzaje cukru, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce.Dodać masło, wszystko rozetrzeć palcami. Dodać mleko i wanilię, wymieszać do uzyskania kleistego ciasta. Dodać drobinki czekolady, lekko wymieszać, aby równomiernie je rozprowadzić.
Krok 2
Masę podzielić na dwie części, uformować z nich walce o szerokości około 2.5 cm, wstawić je do zamrażalnika na 0.5 godziny.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do 200°C/180°C (z termoobiegiem). Wyjąć ciasto, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 18 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 4
Aby dobrze wymieszać masę deseru, trzeba będzie przełożyć lody do większego pojemnika, który można wstawić do zamrażalnika. Ciastka pokruszyć na duże kawałki, trzy czwarte ich ilości delikatnie wymieszać z lodami. Masę ponownie umieścić w zamrażalniku na około 2 godziny, by stężała.
Krok 5
Kiedy deser będzie gotowy, w pucharkach umieścić po dwie kulki lodów i posypać je resztą kruszonych ciastek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Strawberry and Meringues
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej