Kruszone ciastka z lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruszone ciastka z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

30 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

75 gramów

0.25 łyżeczki

35 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, oba rodzaje cukru, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce.Dodać masło, wszystko rozetrzeć palcami. Dodać mleko i wanilię, wymieszać do uzyskania kleistego ciasta. Dodać drobinki czekolady, lekko wymieszać, aby równomiernie je rozprowadzić.

Krok 2

Masę podzielić na dwie części, uformować z nich walce o szerokości około 2.5 cm, wstawić je do zamrażalnika na 0.5 godziny.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 200°C/180°C (z termoobiegiem). Wyjąć ciasto, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 18 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Krok 4

Aby dobrze wymieszać masę deseru, trzeba będzie przełożyć lody do większego pojemnika, który można wstawić do zamrażalnika. Ciastka pokruszyć na duże kawałki, trzy czwarte ich ilości delikatnie wymieszać z lodami. Masę ponownie umieścić w zamrażalniku na około 2 godziny, by stężała.

Krok 5

Kiedy deser będzie gotowy, w pucharkach umieścić po dwie kulki lodów i posypać je resztą kruszonych ciastek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszone ciastka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej