Kurczak Tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tikka masala

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 puszka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 garść

50 mililitrów

100 gramów

6 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj obrany imbir, czosnek, chili z odrobiną wody. Cebulę i kurczaka pokrój w plastry. Kurczaka oprósz obficie przyprawą garam masala.

Krok 2

Na suchej patelni upraż goździki oraz pozostałą przyprawę garam masala. Podgrzewaj, aż zacznie intensywnie pachnieć, odstaw na bok.

Krok 3

W garnku na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kurczaka, dodaj przygotowaną pastę oraz uprażone przyprawy. Całość zalej pomidorami oraz mleczkiem kokosowym i gotuj przez 15 minut. Opcjonalnie dopraw do smaku solą.

Krok 4

Gotowe danie podawaj posypane posiekaną kolendrą, płatkami migdałów z jogurtem i cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tikka masalaKurczak Tikka masala

Do kuchni indyjskiej niektórzy smakosze podchodzą z dystansem, obawiając się nietypowych, egzotycznych i bardzo pikantnych przypraw. Od czego więc zacząć, jeśli mimo wszystko kulinarna ciekawość zwycięża? Proponujemy przepis na chicken tikka, który jest brytyjską wariacją na temat tradycyjnych indyjskich potraw. Niezwykle smakowity kompromis!

Dla kogo?

Mięso kurczaka cieszy się dużym uznaniem ze względu na łatwość i szybkość obróbki. Chicken tikka posmakuje każdemu, kto chciałby urozmaicić smak delikatnego i mało wyrazistego drobiu. Idealnie wyważone przyprawy i dodatek jogurtu to mocne strony dania.

Na jaką okazję?

Niech niedzielny obiad nie będzie zdominowany przez rosół. Kurczaka można podać w dużo bardziej zaskakującej formie. Czy smaczniejszej? O tym przekonacie się, gdy usłyszycie pytania o dokładkę.

Czy wiesz, że?

Na Wyspach Brytyjskich chicken tikka jest na tyle popularne, że w 2001 roku zostało oficjalnie ogłoszone potrawą narodową. Informację tę przekazał Minister Spraw Zagranicznych Robin Cook.

Dla urozmaicenia:

Jako uzupełnienie posiłku polecamy ryż lub pitę.