
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 puszka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 garść
50 mililitrów
100 gramów
6 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj obrany imbir, czosnek, chili z odrobiną wody. Cebulę i kurczaka pokrój w plastry. Kurczaka oprósz obficie przyprawą garam masala.
Krok 2
Na suchej patelni upraż goździki oraz pozostałą przyprawę garam masala. Podgrzewaj, aż zacznie intensywnie pachnieć, odstaw na bok.
Krok 3
W garnku na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kurczaka, dodaj przygotowaną pastę oraz uprażone przyprawy. Całość zalej pomidorami oraz mleczkiem kokosowym i gotuj przez 15 minut. Opcjonalnie dopraw do smaku solą.
Krok 4
Gotowe danie podawaj posypane posiekaną kolendrą, płatkami migdałów z jogurtem i cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Tikka masala
Do kuchni indyjskiej niektórzy smakosze podchodzą z dystansem, obawiając się nietypowych, egzotycznych i bardzo pikantnych przypraw. Od czego więc zacząć, jeśli mimo wszystko kulinarna ciekawość zwycięża? Proponujemy przepis na chicken tikka, który jest brytyjską wariacją na temat tradycyjnych indyjskich potraw. Niezwykle smakowity kompromis!
Dla kogo?
Mięso kurczaka cieszy się dużym uznaniem ze względu na łatwość i szybkość obróbki. Chicken tikka posmakuje każdemu, kto chciałby urozmaicić smak delikatnego i mało wyrazistego drobiu. Idealnie wyważone przyprawy i dodatek jogurtu to mocne strony dania.
Na jaką okazję?
Niech niedzielny obiad nie będzie zdominowany przez rosół. Kurczaka można podać w dużo bardziej zaskakującej formie. Czy smaczniejszej? O tym przekonacie się, gdy usłyszycie pytania o dokładkę.
Czy wiesz, że?
Na Wyspach Brytyjskich chicken tikka jest na tyle popularne, że w 2001 roku zostało oficjalnie ogłoszone potrawą narodową. Informację tę przekazał Minister Spraw Zagranicznych Robin Cook.
Dla urozmaicenia:
Jako uzupełnienie posiłku polecamy ryż lub pitę.