Kurczak w białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w białym winie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 kilogram

25 dekagramów

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso po umyciu i osuszeniu oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Cebulki białe i czerwone oraz dymki umyj i drobno pokrój. Boczek pokrój w kostkę.

Krok 4

Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso i boczek po czym dodaj dymki i cebulki i znowu lekko podsmażać. Wszystko podsmażać przez około 40 minut na małym ogniu.

Krok 5

Zalej białym winem, dodaj listek laurowy i rosół. Duś pod przykryciem ok. 30 min.

Krok 3

W rondelku zagotuj szklankę wody i rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.

Krok 6

Wyjmij mięso z sosu i odłóż w ciepłe miejsce aby nie ostygł. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr Kurczaka włóż na talerz i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w białym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej