Kurczak w miodzie
czyli soczyste mięso na obiad
łatwe
251 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann's, miód oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Kurczaka opłucz, a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.
Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj obie połówki kurczaka i włóż do woreczka do pieczenia.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut.
Krok 5
Po tym czasie woreczek rozetnij i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w miodzie
Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabierze wyrazistego smaku dzięki glazurze, a jego skórka będzie złocista i rumiana. Oto prosty przepis na obiad, który z powodzeniem można podawać nawet przy najbardziej uroczystych okazjach. Przekonaj się, że z kurczakiem pieczonym w miodzie zmierzyć się może nawet początkujący szef kuchni, który ma apetyt na wyjątkowo kuszący posiłek.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w miodzie spodoba się kucharzom, którzy cenią minimalizm i wiedzą, że popisowe danie nie zawsze musi wiązać się z długą listą zakupów i potrzebnych składników. W kurczaku pieczonym w miodzie soczyste mięso gra główną rolę, a pozostałe produkty mają być jego uzupełnieniem i wyeksponować drobiowe walory.
Na jaką okazję?
Podaj kurczaka pieczonego z miodem, gdy chcesz zaimponować gościom i podkreślić rangę świątecznego obiadu albo kolacji. Danie prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc nie musisz czekać z podaniem kurczaka w miodzie na specjalne wydarzenie. Codzienny obiad też może być wyjątkowy!
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa miała jeszcze bardziej zdecydowany smak, użyj pikantnego ketchupu. Ciekawe walory smakowe kurczakowi z miodem nadają zmielone orzechy włoskie, którymi posypiesz wierzch mięsa po rozcięciu rękawa do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z czym podawać kurczaka w miodzie? Przepis uzupełnij gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami. W ramach warzywnego dodatku do kurczaka pieczonego w miodzie świetnie sprawdzą się tarte buraczki.