
Składniki
1 opakowanie
null
1 łyżeczka
50 gramów
null
null
null
100 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp pokruszoną czekoladę, dodaj masło i całość rozpuść na parze. Do połączonych składników dodaj cynamon i świeżo zaparzoną kawę. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Mleko wlej do rondelka i bardzo powoli podgrzewając (do temperatury pokojowej), energicznie ubijaj trzepaczką, aż powstanie gęsta piana. Uważaj, by nie zagrzać mleka zbyt mocno – dzięki temu piana będzie sztywna.
Krok 3
Na dno szklanej miseczki lub pucharka wlej gorący sos czekoladowy z kawą, następnie za pomocą łyżki nałóż mleczną pianę.
Krok 4
Na wierzchu ułóż gałki lodów, dodaj biszkopty.
Krok 5
Deser udekoruj orzechami pekan i posyp szczyptą cynamonu. Możesz też dodać rodzynki, truskawki, listek mięty.

Dobra rada:
Okazja: Na specjalne okazje
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej