Łosoś w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w galarecie

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

8

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 2

Gotujemy około 30 minut. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kawałki rybki układamy na talerzyku. W małej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z 2-3 szklankami wywaru.

Krok 3

Następnie, studzimy nasz wywar. Talerz z rybką dekorujemy warzywami. Gdy leciutko zacznie nam tężeć wywar zalewamy nim rybkę. Chłodzimy w lodówce.

aginaa

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej