
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 kilograma
3 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
20 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
2 kilogramy
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę porcjujemy. Z piersi kaczki odcinamy skórę, skrzydełka, samo mięso kroimy w cienkie paski. Piersi pokrojone w paseczki przekładamy do miski. Udka, podudzia oraz skrzydełka marynujemy równocześnie.
Krok 2
Do naczynia z piersiami oraz do naczynia żaroodpornego z udkami, podudziami i skrzydełkami dodajemy po 2 łyżki sosu teriyaki oraz po 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego. Do każdego z naczyń dodajemy po 1 łyżeczce miodu. Następnie dodajemy posiekaną, ostrą papryczkę - do naczynia żaroodpornego dodajemy 1 łyżeczkę, a do piersi kaczki dodajemy 2 łyżeczki.
Krok 3
Do obu naczyń wrzucamy po 1 łyżce posiekanego imbiru, po 1 łyżeczce oleju sezamowego oraz po 1 łyżeczce czosnku pokrojonego w plasterki. Piersi kaczki polewamy odrobiną soku z limonki. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie części kaczki były obtoczone w marynacie. Następnie piersi kaczki odstawiamy na bok na 15-20 minut, żeby mięso przeszło aromatem marynaty, natomiast uda i podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 150°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Po upieczeniu i przestygnięciu oddzielamy mięso ud i podudzi od kości.
Krok 4
Wok nagrzewamy, wlewamy do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, smażymy. Podsmażone pieczarki wyjmujemy z woka, odstawiamy na bok. Ponownie wlewamy olej do woka i wrzucamy plasterki piersi kaczki oraz paseczki marchwi i pora. Smażymy.
Krok 5
Do woka dodajemy kawałki mięsa z ud, podudzi i skrzydełek kaczki. Następnie dodajemy cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), wcześniej podsmażone pieczarki, niewielką ilość posiekanej, ostrej papryczki, 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 2 łyżeczki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 2-3 łyżeczki sosu teriyaki i pedy bambusa.
Krok 6
Następnie do woka dodajemy ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypujemy świeżą kolendrą i polewamy sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Krok 7
Makaron z kaczką i warzywami wykładamy na talerz, dookoła układamy kawałki pokrojonej dymki, dekorujemy ćwiartkami świeżej limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej