Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
6 ziaren
4 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
750 mililitrów
200 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj i oczyść z ziemi i innych zabrudzeń (maślaki trzeba obrać). Duże kawałki grzybów przekrój na pół i sprawdź czy nie są robaczywe. Złe grzyby odrzuć.
Krok 2
W garnku zagotuj około 2 litrów wody, rozpuść w niej dwie czubate łyżki Delikatu Uniwersalnego Knorr .
Krok 3
Do gotującej się wody dodaj grzyby i gotuj je około 5 do 10 minut w zależności od wielkości grzybów.
Krok 4
Następnie grzyby odsącz na sicie i poukładaj w słoikach.
Krok 5
W garnku zagotuj około 750ml wody z 200ml octu. Dodaj przyprawy, czosnek oraz cebulę, dodaj cukier i sól, gotuj wszystko razem około 8 minut.
Krok 6
Grzyby zalej gotującą się marynatą rozkładając w miarę równo cebulę, czosnek i przyprawy do każdego słoika po trochu.
Krok 7
Słoiki zakręć dokładnie i przekręć do góry nogami zostaw do wystygnięcia. Po paru dniach grzyby są już gotowe do spożycia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej