Mazurek miodowo-orzechowy - przepis z orzechami | Przepisy.pl pixel

Mazurek miodowo-orzechowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

229

heart
876 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4047 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5916 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

masa:

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1

Krok 2

Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4

Krok 5

Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Pati123

    Pati123 , 24.10.2021

    Ciasto naprawde było pysze i łatwe w przygotowaniu polecam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek miodowo-orzechowyMazurek miodowo-orzechowy

Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.

Na jaką okazję?

Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.

Czy wiesz, że?

Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.

Dla urozmaicenia:

Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.