
Składniki
200 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
175 mililitrów
75 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz kardamon wymieszać w misce.
Krok 2
Dodać aromat waniliowy, miód, rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, oliwę z oliwek, jajko (w temperaturze pokojowej) oraz mleko (również nie może być prosto z lodówki).
Krok 3
Wymieszać wszystko na jednolitą masę rózgą kuchenną.
Krok 4
Dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę + opcjonalnie np pokruszone migdały, posiekane rodzynki, posiekaną żurawinę albo orzechy - ważne, aby tych dodatkowych, opcjonalnych dodatków nie było więcej jak 2 łyżki na całą masę.
Krok 5
Masę wymieszać łyżką i nakładać do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 4/5 wysokości. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka (ok 15-20 minut)
Krok 6
Pachną i smakują pierniczkowo. Idealne na jesienne wieczory do herbaty jak również świetna alternatya do pierników świątecznych. Z przepisu wychodzi 12 pięknych muffinek. Polecam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej