Muffinki pierniczkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki pierniczkowe

Autor: Agnieszka Kmiotek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

1 łyżeczka

175 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz kardamon wymieszać w misce.

Krok 2

Dodać aromat waniliowy, miód, rozpuszczoną, schłodzoną margarynę, oliwę z oliwek, jajko (w temperaturze pokojowej) oraz mleko (również nie może być prosto z lodówki).

Krok 3

Wymieszać wszystko na jednolitą masę rózgą kuchenną.

Krok 4

Dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę + opcjonalnie np pokruszone migdały, posiekane rodzynki, posiekaną żurawinę albo orzechy - ważne, aby tych dodatkowych, opcjonalnych dodatków nie było więcej jak 2 łyżki na całą masę.

Krok 5

Masę wymieszać łyżką i nakładać do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 4/5 wysokości. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka (ok 15-20 minut)

Krok 6

Pachną i smakują pierniczkowo. Idealne na jesienne wieczory do herbaty jak również świetna alternatya do pierników świątecznych. Z przepisu wychodzi 12 pięknych muffinek. Polecam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki pierniczkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej