Naleśniki z mąki jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z mąki jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

150 gramów

4 gramy

80 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

100 gramów

50 gramów

80 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej koniakiem możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry pokrój w drobna kosteczkę również dodaj do koniaku. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. Wiórki kokosowe zmiel na mąkę w kielichu miksera.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki . Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 2

Krok 3

Mąkę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe, oraz drożdże zalej ciepłym mlekiem odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 3

Krok 4

Zółtka utrzyj w mikserze z cukrem i masłem dodaj do nich skórkę z cytryny , cukier waniliowy.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 4

Krok 5

Białka utrzyj na sztywną pianę połącz z masą a następnie masę połącz z mąką.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 5

Krok 6

Puszystą masę wylej na patelnie z odrobina rozpuszczonego masła w środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na druga stronę smaż kolejne 2-3 minuty. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem , cynamonem i płatkami migdałów.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 22.05.2020

    W tytule mąka kokosowa a w przepisie jaglana... to jaka w końcu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z mąki jaglanejNaleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej, nieskomplikowane, przyrządzane ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Dziś proponujemy nieco bardziej nowoczesną wersję tego dania: oto przepis na naleśniki z mąki kokosowej. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia kokosowy zapach i smak. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki z mąki kokosowej to potrawa niezwykle uniwersalna. Mogą pełnić funkcję zarówno dania głównego, jak i deseru.

Czy wiesz, że?

Mąka kokosowa zrobiona jest z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość wilgoci i tłuszczu.

Dla urozmaicenia

Do pysznych naleśników kokosowych dodaj domowej konfitury lub świeżych owoców. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!