Naleśniki z mąki jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z mąki jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

150 gramów

4 gramy

80 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

100 gramów

50 gramów

80 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej koniakiem możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry pokrój w drobna kosteczkę również dodaj do koniaku. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. Wiórki kokosowe zmiel na mąkę w kielichu miksera.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki . Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 2

Krok 3

Mąkę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe, oraz drożdże zalej ciepłym mlekiem odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 3

Krok 4

Zółtka utrzyj w mikserze z cukrem i masłem dodaj do nich skórkę z cytryny , cukier waniliowy.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 4

Krok 5

Białka utrzyj na sztywną pianę połącz z masą a następnie masę połącz z mąką.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 5

Krok 6

Puszystą masę wylej na patelnie z odrobina rozpuszczonego masła w środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na druga stronę smaż kolejne 2-3 minuty. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem , cynamonem i płatkami migdałów.

Naleśniki z mąki jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 22.05.2020

    W tytule mąka kokosowa a w przepisie jaglana... to jaka w końcu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z mąki jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z mąki jaglanejNaleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej, nieskomplikowane, przyrządzane ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Dziś proponujemy nieco bardziej nowoczesną wersję tego dania: oto przepis na naleśniki z mąki kokosowej. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia kokosowy zapach i smak. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki z mąki kokosowej to potrawa niezwykle uniwersalna. Mogą pełnić funkcję zarówno dania głównego, jak i deseru.

Czy wiesz, że?

Mąka kokosowa zrobiona jest z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość wilgoci i tłuszczu.

Dla urozmaicenia

Do pysznych naleśników kokosowych dodaj domowej konfitury lub świeżych owoców. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!