
Składniki
4 sztuki
100 gramów
150 gramów
4 gramy
80 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
100 gramów
50 gramów
80 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalej koniakiem możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry pokrój w drobna kosteczkę również dodaj do koniaku. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. Wiórki kokosowe zmiel na mąkę w kielichu miksera.

Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki . Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Krok 3
Mąkę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe, oraz drożdże zalej ciepłym mlekiem odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 4
Zółtka utrzyj w mikserze z cukrem i masłem dodaj do nich skórkę z cytryny , cukier waniliowy.

Krok 5
Białka utrzyj na sztywną pianę połącz z masą a następnie masę połącz z mąką.

Krok 6
Puszystą masę wylej na patelnie z odrobina rozpuszczonego masła w środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na druga stronę smaż kolejne 2-3 minuty. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem , cynamonem i płatkami migdałów.


Dobra rada:
Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej, nieskomplikowane, przyrządzane ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Dziś proponujemy nieco bardziej nowoczesną wersję tego dania: oto przepis na naleśniki z mąki kokosowej. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia kokosowy zapach i smak. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki z mąki kokosowej to potrawa niezwykle uniwersalna. Mogą pełnić funkcję zarówno dania głównego, jak i deseru.
Czy wiesz, że?
Mąka kokosowa zrobiona jest z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość wilgoci i tłuszczu.
Dla urozmaicenia
Do pysznych naleśników kokosowych dodaj domowej konfitury lub świeżych owoców. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!































