
Składniki
4 sztuki
100 gramów
150 gramów
4 gramy
80 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
100 gramów
50 gramów
80 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalej koniakiem możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry pokrój w drobna kosteczkę również dodaj do koniaku. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok. Wiórki kokosowe zmiel na mąkę w kielichu miksera.

Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki . Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Krok 3
Mąkę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe, oraz drożdże zalej ciepłym mlekiem odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 4
Zółtka utrzyj w mikserze z cukrem i masłem dodaj do nich skórkę z cytryny , cukier waniliowy.

Krok 5
Białka utrzyj na sztywną pianę połącz z masą a następnie masę połącz z mąką.

Krok 6
Puszystą masę wylej na patelnie z odrobina rozpuszczonego masła w środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na druga stronę smaż kolejne 2-3 minuty. Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem , cynamonem i płatkami migdałów.


Dobra rada:
Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki – uwielbiane przez wszystkich, bez wyjątku! Podawane w formie wytrawnej bądź słodkiej, nieskomplikowane, przyrządzane ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Dziś proponujemy nieco bardziej nowoczesną wersję tego dania: oto przepis na naleśniki z mąki kokosowej. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia kokosowy zapach i smak. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki z mąki kokosowej to potrawa niezwykle uniwersalna. Mogą pełnić funkcję zarówno dania głównego, jak i deseru.
Czy wiesz, że?
Mąka kokosowa zrobiona jest z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość wilgoci i tłuszczu.
Dla urozmaicenia
Do pysznych naleśników kokosowych dodaj domowej konfitury lub świeżych owoców. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!