Zawijaniec drożdżowy z orzechami i kakao - przepis | Przepisy.pl

Orzechowo kakaowy zawijaniec

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 dekagramy

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

25 szklanek

5 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto : mąkę i proszek do pieczenia posiekaj z margaryną. Drożdże rozpuść z cukrem i solą, wymieszaj ze śmietaną. Wlej do mąki, dodaj żółtka i jajko. Wyrób na gładkie ciasto. Podziel na pół. Rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm.

Krok 2

Nadzienie: białka ubij, dodając pozostałe składniki. Masę podziel na pół.

Krok 3

Rozwałkowane ciasto posmaruj masą. Zwiń w rulony i owiń luźno papierem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .

natalina4

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Lucyna Klimek

    Lucyna Klimek , 14.04.2017

    Nazwa "Orzechowo-kakakowy zawijaniec". To gdzie to kakao ? Czy zamiast niego proponujecie 25 szklanek mielonych orzechów włoskich ??? Litości ! Proponuję trochę staranności w przygotowywaniu przepisów do publikacji. Lucyna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej