Zawijaniec drożdżowy z orzechami i kakao - przepis | Przepisy.pl pixel

Orzechowo kakaowy zawijaniec

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

1 kilogram

1 łyżeczka

1 szklanka

2 dekagramy

2 sztuki

1 łyżka

5 sztuk

25 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto : mąkę i proszek do pieczenia posiekaj z margaryną. Drożdże rozpuść z cukrem i solą, wymieszaj ze śmietaną. Wlej do mąki, dodaj żółtka i jajko. Wyrób na gładkie ciasto. Podziel na pół. Rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm.

Krok 2

Nadzienie: białka ubij, dodając pozostałe składniki. Masę podziel na pół.

Krok 3

Rozwałkowane ciasto posmaruj masą. Zwiń w rulony i owiń luźno papierem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .

natalina4

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Lucyna Klimek

    Lucyna Klimek , 14.04.2017

    Nazwa "Orzechowo-kakakowy zawijaniec". To gdzie to kakao ? Czy zamiast niego proponujecie 25 szklanek mielonych orzechów włoskich ??? Litości ! Proponuję trochę staranności w przygotowywaniu przepisów do publikacji. Lucyna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowo kakaowy zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej