Składniki
1 kilogram
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 dekagramy
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
25 szklanek
5 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto : mąkę i proszek do pieczenia posiekaj z margaryną. Drożdże rozpuść z cukrem i solą, wymieszaj ze śmietaną. Wlej do mąki, dodaj żółtka i jajko. Wyrób na gładkie ciasto. Podziel na pół. Rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm.
Krok 2
Nadzienie: białka ubij, dodając pozostałe składniki. Masę podziel na pół.
Krok 3
Rozwałkowane ciasto posmaruj masą. Zwiń w rulony i owiń luźno papierem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni C .
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej