
Składniki
null
10 łyżek
150 gramów
2 sztuki
null
null
7 sztuk
4 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Krok 2
Rozdrobnij 4 ząbki czosnku i podsmaż na oleju razem z porami.
Krok 3
Surowy boczek umyj i natrzyj wzdłuż w taki sposób, aby powstał cienki płat. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso posmaruj musztardą, pozostałym rozdrobnionym czosnkiem, posól, popieprz i posyp majerankiem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 4
Następnie pokrój wędzony boczek w plastry i ułóż na środku płatu razem z podsmażonym porem. Całość ciasno zwinąć w rulon i obwiąż sznurkiem.
Krok 5
W brytfance rozgrzej olej i podsmaż na nim roladę. Przełóż do piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 155 stopni. Podawaj na zimno roladę pokrojoną w plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej