PRZEPISY.PL

Pieczona rolada z boczku

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • majeranek
  • olej10 łyżek
  • wędzony boczek150 g
  • por2 szt
  • pieprz
  • sól
  • ząbki czosnku7 szt
  • musztarda4 łyżki
  • surowy boczek300 g
    • Krok 1

      Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry.
    • Krok 2

      Rozdrobnij 4 ząbki czosnku i podsmaż na oleju razem z porami.
    • Krok 3

      Surowy boczek umyj i natrzyj wzdłuż w taki sposób, aby powstał cienki płat. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso posmaruj musztardą, pozostałym rozdrobnionym czosnkiem, posól, popieprz i posyp majerankiem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
    • Krok 4

      Następnie pokrój wędzony boczek w plastry i ułóż na środku płatu razem z podsmażonym porem. Całość ciasno zwinąć w rulon i obwiąż sznurkiem.
    • Krok 5

      W brytfance rozgrzej olej i podsmaż na nim roladę. Przełóż do piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 155 stopni. Podawaj na zimno roladę pokrojoną w plastry.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    105
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    25
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    706
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    110
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe