Pulpety z dorsza w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok z, posiekaj koperek i kapary.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Rybę razem ze śmietana umieść w kielichu miksera zmiksuj dokładnie, masę przełóż do miski dodaj rodzynki, marchew, przyprawy Knorr, czarny pieprz, kasze manny, bułkę tartą połowę soku z cytryny oraz o ile to potrzebne szczyptę soli.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 2-3 cm kule .

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko gałkę muszkatołową. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego się sosu włóż rybne pulpety. Wszystko razem gotuj powoli pod przykryciem około 20 minut.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 4

Krok 5

Na koniec do sosu dodaj kapary , skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Pulpety podawaj z bukietem surówek lub gotowanymi ziemniakami.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe pulpety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z dorsza w sosie koperkowymPulpety z dorsza w sosie koperkowym

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Danie polubią zarówno zwolennicy klasycznej kuchni, jak i nowoczesnego łączenia smaków i aromatów. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości ryba, która świetnie komponuje się z rodzynkami, marchewką, cebulą, czosnkiem, kaszą manną oraz przyprawami. Dopełnieniem potrawy jest delikatny sos koperkowy, z kaparami oraz cytryną. To danie idealne zarówno na porę letnią, jak i zimową.

Dla kogo?

Dla osób chcących wzbogacić swój codzienny jadłospis o dania rybne.

Na jaką okazję?

Pulpety rybne z sosem koperkowym to propozycja przede wszystkim na codzienny obiad. Są także idealnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Dorsz spożywany był już przez wikingów, w X i XI wieku. Wówczas był suszony na mrozie, co zapobiegało jego psuciu się. Dzięki temu dorsze stały się jednym z podstawowych pokarmów skandynawskich wojowników, wyruszających w długodystansowe wyprawy morskie.

Dla urozmaicenia:

Pulpety z dorsza doskonale smakują także w formie zapiekanej. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika.