
Składniki
300 gramów
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj marchew na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok z, posiekaj koperek i kapary.

Krok 2
Rybę razem ze śmietana umieść w kielichu miksera zmiksuj dokładnie, masę przełóż do miski dodaj rodzynki, marchew, przyprawy Knorr, czarny pieprz, kasze manny, bułkę tartą połowę soku z cytryny oraz o ile to potrzebne szczyptę soli.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj 2-3 cm kule .

Krok 4
W średniej wielkości garnku rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko gałkę muszkatołową. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego się sosu włóż rybne pulpety. Wszystko razem gotuj powoli pod przykryciem około 20 minut.

Krok 5
Na koniec do sosu dodaj kapary , skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Pulpety podawaj z bukietem surówek lub gotowanymi ziemniakami.


Dobra rada:
Gotowe pulpety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Danie polubią zarówno zwolennicy klasycznej kuchni, jak i nowoczesnego łączenia smaków i aromatów. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości ryba, która świetnie komponuje się z rodzynkami, marchewką, cebulą, czosnkiem, kaszą manną oraz przyprawami. Dopełnieniem potrawy jest delikatny sos koperkowy, z kaparami oraz cytryną. To danie idealne zarówno na porę letnią, jak i zimową.
Dla kogo?
Dla osób chcących wzbogacić swój codzienny jadłospis o dania rybne.
Na jaką okazję?
Pulpety rybne z sosem koperkowym to propozycja przede wszystkim na codzienny obiad. Są także idealnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Dorsz spożywany był już przez wikingów, w X i XI wieku. Wówczas był suszony na mrozie, co zapobiegało jego psuciu się. Dzięki temu dorsze stały się jednym z podstawowych pokarmów skandynawskich wojowników, wyruszających w długodystansowe wyprawy morskie.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z dorsza doskonale smakują także w formie zapiekanej. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika.