Pulpety z dorsza w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok z, posiekaj koperek i kapary.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Rybę razem ze śmietana umieść w kielichu miksera zmiksuj dokładnie, masę przełóż do miski dodaj rodzynki, marchew, jedna łyżkę cebuli , czosnek, czarny pieprz, kasze manny, bułkę tartą połowę soku z cytryny oraz o ile to potrzebne szczyptę soli.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 2-3 cm kule .

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

W średniej wielkości garnku rozpuść delikatnie masło, połącz je z mąką , dodaj mleko gałkę muszkatołową, kolejna łyżkę cebuli. Wszystko razem doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego się sosu włóż rybne pulpety. Wszystko razem gotuj powoli pod przykryciem około 20 minut.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 4

Krok 5

Na koniec do sosu dodaj kapary , skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Pulpety podawaj z bukietem surówek lub gotowanymi ziemniakami.

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe pulpety możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z dorsza w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Siekane kotlety
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z dorsza w sosie koperkowymPulpety z dorsza w sosie koperkowym

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Danie polubią zarówno zwolennicy klasycznej kuchni, jak i nowoczesnego łączenia smaków i aromatów. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości ryba, która świetnie komponuje się z rodzynkami, marchewką, cebulą, czosnkiem, kaszą manną oraz przyprawami. Dopełnieniem potrawy jest delikatny sos koperkowy, z kaparami oraz cytryną. To danie idealne zarówno na porę letnią, jak i zimową.

Dla kogo?

Dla osób chcących wzbogacić swój codzienny jadłospis o dania rybne.

Na jaką okazję?

Pulpety rybne z sosem koperkowym to propozycja przede wszystkim na codzienny obiad. Są także idealnym rozwiązaniem na rodzinne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Dorsz spożywany był już przez wikingów, w X i XI wieku. Wówczas był suszony na mrozie, co zapobiegało jego psuciu się. Dzięki temu dorsze stały się jednym z podstawowych pokarmów skandynawskich wojowników, wyruszających w długodystansowe wyprawy morskie.

Dla urozmaicenia:

Pulpety z dorsza doskonale smakują także w formie zapiekanej. Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika.