Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni
Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
200 gramów
3 łyżki
5 gramów
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj ziarna amarantusa.

Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Brukselki przekrój na połówki, połóż na blaszce oraz skrop olejem z pestek dyni i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i piecz 20 min.

Krok 3
5 min przed końcem pieczenia brukselki dodaj ugotowany amarantus oraz posiekane orzechy włoskie. Wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem kozim.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem
Pora na: Kolację.
Kolacja warzywna to idealny pomysł na menu. Wystarczy połączyć kilka ulubionych składników, odpowiednio je doprawić, aby danie zachwycało głębokim smakiem i aromatem. Nasza propozycja na kolację to pieczona w ziołach brukselka z amarantusem. Brukselkę z pewnością zna każdy, natomiast amarantus nadal nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni. Jeśli chcecie poznać wyjątkowe właściwości smakowe ziaren amarantusa, spróbujcie zapiekanki z brukselki. Będzie dietetycznie, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo?
Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem zyska swoich zwolenników wśród osób stosujących wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Nasza propozycja na kolację dostarczy wam 277,6 kcal energii, 15,7 g błonnika oraz 14,9 g białka.
Czy wiesz, że?
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, spożywany był przez Indian już 3000 lat temu. Dziś z młodych roślin przyrządza się sałatki, a nasiona wykorzystywane są między innymi do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych. W Polsce amarantus uprawiany jest głównie na Lubelszczyźnie.