Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

5 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj ziarna amarantusa.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Brukselki przekrój na połówki, połóż na blaszce oraz skrop olejem z pestek dyni i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i piecz 20 min.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 2

Krok 3

5 min przed końcem pieczenia brukselki dodaj ugotowany amarantus oraz posiekane orzechy włoskie. Wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem kozim.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona w ziołach brukselka z amarantusemPieczona w ziołach brukselka z amarantusem

Pora na: Kolację.

Kolacja warzywna to idealny pomysł na menu. Wystarczy połączyć kilka ulubionych składników, odpowiednio je doprawić, aby danie zachwycało głębokim smakiem i aromatem. Nasza propozycja na kolację to pieczona w ziołach brukselka z amarantusem. Brukselkę z pewnością zna każdy, natomiast amarantus nadal nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni. Jeśli chcecie poznać wyjątkowe właściwości smakowe ziaren amarantusa, spróbujcie zapiekanki z brukselki. Będzie dietetycznie, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem zyska swoich zwolenników wśród osób stosujących wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Nasza propozycja na kolację dostarczy wam 277,6 kcal energii, 15,7 g błonnika oraz 14,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, spożywany był przez Indian już 3000 lat temu. Dziś z młodych roślin przyrządza się sałatki, a nasiona wykorzystywane są między innymi do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych. W Polsce amarantus uprawiany jest głównie na Lubelszczyźnie.