Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

5 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj ziarna amarantusa.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Brukselki przekrój na połówki, połóż na blaszce oraz skrop olejem z pestek dyni i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i piecz 20 min.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 2

Krok 3

5 min przed końcem pieczenia brukselki dodaj ugotowany amarantus oraz posiekane orzechy włoskie. Wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem kozim.

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona w ziołach brukselka z amarantusemPieczona w ziołach brukselka z amarantusem

Pora na: Kolację.

Kolacja warzywna to idealny pomysł na menu. Wystarczy połączyć kilka ulubionych składników, odpowiednio je doprawić, aby danie zachwycało głębokim smakiem i aromatem. Nasza propozycja na kolację to pieczona w ziołach brukselka z amarantusem. Brukselkę z pewnością zna każdy, natomiast amarantus nadal nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni. Jeśli chcecie poznać wyjątkowe właściwości smakowe ziaren amarantusa, spróbujcie zapiekanki z brukselki. Będzie dietetycznie, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Pieczona w ziołach brukselka z amarantusem zyska swoich zwolenników wśród osób stosujących wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Nasza propozycja na kolację dostarczy wam 277,6 kcal energii, 15,7 g błonnika oraz 14,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, spożywany był przez Indian już 3000 lat temu. Dziś z młodych roślin przyrządza się sałatki, a nasiona wykorzystywane są między innymi do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych. W Polsce amarantus uprawiany jest głównie na Lubelszczyźnie.