Pikantne placuszki dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne placuszki dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito o jak najdrobniejszych otworach.

Krok 2

Umyte liście kolendry drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, następnie dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz proszek do pieczenia i chilli.

Krok 3

Wlej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, tak by powstało lejące się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie ponownie ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.

Krok 5

Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po upieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej