Składniki
5 łyżek
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito o jak najdrobniejszych otworach.
Krok 2
Umyte liście kolendry drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, następnie dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz proszek do pieczenia i chilli.
Krok 3
Wlej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, tak by powstało lejące się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 4
Po tym czasie ponownie ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.
Krok 5
Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej