Pikantne placuszki dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne placuszki dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito o jak najdrobniejszych otworach.

Krok 2

Umyte liście kolendry drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, następnie dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz proszek do pieczenia i chilli.

Krok 3

Wlej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, tak by powstało lejące się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie ponownie ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.

Krok 5

Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po upieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej