Pikantne placuszki dosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne placuszki dosa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito o jak najdrobniejszych otworach.

Krok 2

Umyte liście kolendry drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, następnie dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz proszek do pieczenia i chilli.

Krok 3

Wlej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, tak by powstało lejące się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie ponownie ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.

Krok 5

Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po upieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne placuszki dosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej