Krewetki z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z grilla

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 mililitrów

0.5 łyżeczki

3 sztuki

10 mililitrów

10 mililitrów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do oliwy dodaj wino oraz sok z cytryny, wrzuć zmiażdżony czosnek, suszoną bazylię, tymianek i oregano oraz pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 2

Do marynaty włóż obrane krewetki i zostaw je na 2-3 godziny.

Krok 3

Krewetki połóż na grilla i trzymaj przez maksymalnie 20 minut, po 10 dla każdej ze stron.

Krok 4

Podawaj z sosem i białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej