
Składniki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
0.5 łyżeczki
3 sztuki
10 mililitrów
10 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do oliwy dodaj wino oraz sok z cytryny, wrzuć zmiażdżony czosnek, suszoną bazylię, tymianek i oregano oraz pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 2
Do marynaty włóż obrane krewetki i zostaw je na 2-3 godziny.
Krok 3
Krewetki połóż na grilla i trzymaj przez maksymalnie 20 minut, po 10 dla każdej ze stron.
Krok 4
Podawaj z sosem i białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej