Ciabatta warzywna z serem i wędliną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciabatta warzywna z serem i wędliną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

4 plastry

null

1 łyżeczka

2 sztuki

50 gramów

4 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przepuść przez praskę, zalej oliwą i odstaw na około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

Krok 2

Pokrój w paski paprykę i pokrój w plastry cukinię, ułóż na wysmarowanej oliwą blasze. Dołóż plastry boczku i piecz 12 minut.

Krok 3

Kiedy wszystko się piecze, przygotuj ciabatty: przekrój, każdą połowę skrop wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem, a następnie ułóż na nich plastry żółtego sera.

Krok 4

Blachę z warzywami i wędliną wyjmij. Na ciabattach z serem ułóż kolejno: wędlinę, cukinię, paprykę, pomidory pokrojone w plastry. Całość pokryj plastrami sera pleśniowego i oprósz ziołami.

Krok 5

Ciabatty ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika, na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, na każdej połówce ciabatty połóż listek sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciabatta warzywna z serem i wędliną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej