
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
4 plastry
null
1 łyżeczka
2 sztuki
50 gramów
4 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przepuść przez praskę, zalej oliwą i odstaw na około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Krok 2
Pokrój w paski paprykę i pokrój w plastry cukinię, ułóż na wysmarowanej oliwą blasze. Dołóż plastry boczku i piecz 12 minut.
Krok 3
Kiedy wszystko się piecze, przygotuj ciabatty: przekrój, każdą połowę skrop wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem, a następnie ułóż na nich plastry żółtego sera.
Krok 4
Blachę z warzywami i wędliną wyjmij. Na ciabattach z serem ułóż kolejno: wędlinę, cukinię, paprykę, pomidory pokrojone w plastry. Całość pokryj plastrami sera pleśniowego i oprósz ziołami.
Krok 5
Ciabatty ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika, na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, na każdej połówce ciabatty połóż listek sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej