Pleśniak:)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

3 sztuki

3 łyżeczki

3 szklanki

1 szklanka

3 łyżki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/2 szkl cukru.

Krok 3

Żółtka także utrzeć z 1/2 szkl cukru, połączyć z resztą składników.

Krok 4

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.

Krok 5

Do jednej dodać 3 łyż mąki a do drugiej cacao, zagniesć.

Krok 6

Schłodzić.

Krok 7

Ciemną część zetrzeć do natłuszczonej foremki, wysypać porzeczki (lub inne owoce), wylać gęstą pianę, zetrzeć część białą.

Krok 8

Piec na złoty kolor, posypać cukrem-pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej