Pleśniak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

1290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

480 gramów

4 sztuki

220 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiej na stolnicę, dodaj Kasię, żółtka, 110 g cukru i cukier waniliowy.

Krok 2

Szybko zarób ciasto. Ciasto podziel na 3 części, do jednej z nich wgnieć kakao.

Krok 3

Włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Na dnie posmarowanej Kasią tortownicy ułóż jedną jasną część ciasta, posmaruj ją konfiturami lub ułóż na niej owoce.

Krok 5

Na tę warstwę zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą jasną część ciasta.

Krok 6

Następną warstwą będzie piana z białek ubitych z 110 g cukru.

Krok 7

Na pianę zetrzyj ostatnią, trzecią część ciasta.

Krok 8

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 9

Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

15

Opinie o przepisie

  • Bronka Branicka

    Bronka Branicka , 31.05.2020

    Piekłam kiedyś takie ciasto ale całkiem zostało zapomniane teraz przypomniałam sobie o nim jest obłędne super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aleksandra  niemczyk

    aleksandra niemczyk , 24.05.2020

    super ciacho, łatwe w przygotowaniu, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • barbara jaruchowicz

    barbara jaruchowicz , 17.11.2019

    A czy piana musi być sztywna

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina Zzz

    Ewelina Zzz , 30.01.2019

    polecam ciasto włożyć do zamrażarki, lepiej się tarkuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska , 13.10.2018

    Wyszło super Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 16.06.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Herian-Popiel

    Anna Herian-Popiel , 25.02.2017

    ja do ciasta daje 2-3 łyżki cukru, bo tak jest za słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Grzeszkiewicz

    Justyna Grzeszkiewicz , 12.10.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Matsakyan

    Nina Matsakyan , 10.09.2016

    pyszne..:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korecka

    Anna Korecka , 24.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gałat

    Andrzej Gałat , 19.04.2016

    Podajcie proszę wielkość tortownicy, przecież wymiarów tortownic jest wiele ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 09.12.2015

    Masz rację Luiza LJ, lepiej będzie dodać kakao przez zamrożeniem ciasta – łatwiej się wtedy wymiesza z ciastem. Poprawiliśmy już kolejność kroków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ , 09.12.2015

    Najpierw włożyć na godzinę do lodówki, a potem wgnieść do 1/3 kakao? Naprawdę nikt nie może weryfikować tych przepisów logistycznie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow , 16.10.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruchy ananasowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to proste ciasto, które łączy w sobie dwie kruche warstwy przełożone dżemem i powidłami, piankę z ubitych białek oraz czekoladowe ciasto starte na wierzchu. Całość stanowi niezwykle smaczne i udane połączenie: słodkie ciasto i beza oraz kwaskowate powidła, np. śliwkowe, które sprawiają, że pleśniak jest bardzo dobrze wyważony w smaku. Zamiast powideł sprawdzi się także dżem lub konfitura z czarnej porzeczki, a jeśli lubisz dość słodkie wypieki, użyj dżemu truskawkowego albo morelowego. Uzupełnij go świeżymi lub gotowanymi owocami, na przykład z kompotu, żeby ciasto miało bardziej kwaskowaty posmak. By przekładane warstwy oraz posypka były smaczne i bardziej kruche, do ich przygotowania użyj mocno schłodzonych składników, zagnieć je jak najszybciej, a następnie włóż do lodówki i schłodź. Kakaową warstwę wyjmij z lodówki na końcu, by dobrze ścierała się na tarce. Gotowe ciasto po upieczeniu posyp przesianym cukrem pudrem. Dobrze smakuje podane ze świeżymi owocami. Upiecz je do niedzielnej kawy i spróbuj!