Pleśniak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

1111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

480 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

220 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiej na stolnicę, dodaj Kasię, żółtka, 110 g cukru i cukier waniliowy.

Krok 2

Szybko zarób ciasto. Ciasto podziel na 3 części, do jednej z nich wgnieć kakao.

Krok 3

Włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Na dnie posmarowanej Kasią tortownicy ułóż jedną jasną część ciasta, posmaruj ją konfiturami lub ułóż na niej owoce.

Krok 5

Na tę warstwę zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą jasną część ciasta.

Krok 6

Następną warstwą będzie piana z białek ubitych z 110 g cukru.

Krok 7

Na pianę zetrzyj ostatnią, trzecią część ciasta.

Krok 8

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 9

Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

13

Opinie o przepisie

  • barbara jaruchowicz

    barbara jaruchowicz

    A czy piana musi być sztywna

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina Zzz

    Ewelina Zzz

    polecam ciasto włożyć do zamrażarki, lepiej się tarkuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Żarska

    Marlena Żarska

    Wyszło super Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Herian-Popiel

    Anna Herian-Popiel

    ja do ciasta daje 2-3 łyżki cukru, bo tak jest za słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Grzeszkiewicz

    Justyna Grzeszkiewicz

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Matsakyan

    Nina Matsakyan

    pyszne..:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korecka

    Anna Korecka

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gałat

    Andrzej Gałat

    Podajcie proszę wielkość tortownicy, przecież wymiarów tortownic jest wiele ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Masz rację Luiza LJ, lepiej będzie dodać kakao przez zamrożeniem ciasta – łatwiej się wtedy wymiesza z ciastem. Poprawiliśmy już kolejność kroków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ

    Najpierw włożyć na godzinę do lodówki, a potem wgnieść do 1/3 kakao? Naprawdę nikt nie może weryfikować tych przepisów logistycznie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PleśniakPleśniak

Pleśniak to proste ciasto, które łączy w sobie dwie kruche warstwy przełożone dżemem i powidłami, piankę z ubitych białek oraz czekoladowe ciasto starte na wierzchu. Całość stanowi niezwykle smaczne i udane połączenie: słodkie ciasto i beza oraz kwaskowate powidła, np. śliwkowe, które sprawiają, że pleśniak jest bardzo dobrze wyważony w smaku. Zamiast powideł sprawdzi się także dżem lub konfitura z czarnej porzeczki, a jeśli lubisz dość słodkie wypieki, użyj dżemu truskawkowego albo morelowego. Uzupełnij go świeżymi lub gotowanymi owocami, na przykład z kompotu, żeby ciasto miało bardziej kwaskowaty posmak. By przekładane warstwy oraz posypka były smaczne i bardziej kruche, do ich przygotowania użyj mocno schłodzonych składników, zagnieć je jak najszybciej, a następnie włóż do lodówki i schłodź. Kakaową warstwę wyjmij z lodówki na końcu, by dobrze ścierała się na tarce. Gotowe ciasto po upieczeniu posyp przesianym cukrem pudrem. Dobrze smakuje podane ze świeżymi owocami. Upiecz je do niedzielnej kawy i spróbuj!