Podgrzybki, słonina, sos bearneński

Autor: Tomasz

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

20 gramów

50 gramów

0 gramów

100 gramów

0 gramów

1 łyżka

sos bearneński:

0 gramów

1 łyżka

0 gramów

2 sztuki

1 łyżka

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Krok 2

Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.

Krok 3

Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P

Krok 6

Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.

Krok 7

Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 8

Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Krok 9

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej