Podgrzybki, słonina, sos bearneński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podgrzybki, słonina, sos bearneński

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

20 gramów

null gramów

null gramów

1 łyżka

null gramów

null gramów

sos bearneński:

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

null gramów

null gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Krok 2

Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.

Krok 3

Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P

Krok 6

Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.

Krok 7

Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 8

Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Krok 9

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos chrzanowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej