Podgrzybki, słonina, sos bearneński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podgrzybki, słonina, sos bearneński

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null gramów

sos bearneński:

null gramów

null gramów

null gramów

2 sztuki

20 gramów

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

null gramów

100 gramów

null gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Krok 2

Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.

Krok 3

Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P

Krok 6

Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.

Krok 7

Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 8

Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Krok 9

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podgrzybki, słonina, sos bearneński  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej