Składniki
null gramów
sos bearneński:
null gramów
null gramów
null gramów
2 sztuki
20 gramów
1 łyżka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
null gramów
100 gramów
null gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
Krok 2
Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.
Krok 3
Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P
Krok 6
Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.
Krok 7
Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
Sos powinien być aksamitny i gęsty.
Krok 9
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej