
Składniki
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miętę umyj dokładnie i osusz. Oderwij listki, kilka pozostaw do dekoracji resztę posiekaj drobniutko.
Krok 2
Mięte utrzyj razem z cukrem pudrem i sosem winegret.
Krok 3
Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Po tym czasie przelej sos do rondelka i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Krok 4
Gęsty sos, odstaw i schłodź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej