
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 pęczka
1 szczypta
50 dekagramów
2 kilogramy
60 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Tymianek posiekaj.
Krok 2
1/3 boczku pokrój w drobną kostkę, pozostały w cienkie plastry.
Krok 3
Metkę wymieszaj z tymiankiem, jakiem i boczkiem pokrojonym w kostkę.
Krok 4
Warstwę masy mięsnej ułóż w podłużnej formie, połóż polędwiczki jedna obok drugiej, pokryj pozostałą masą. Na wierzchu i po bokach ułóż plastry boczku.
Krok 5
Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Pokrój w plastry i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej