Proste i szybkie spaghetti carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste i szybkie spaghetti carbonara

Autor: Puellaa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

2 opakowania

2 pęczki

150 mililitrów

7 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek potrzeba będzie sporych rozmiarów patelnia. Wylewamy na nią niewielką ilość oleju i podgrzewamy, następnie wcześniej pokrojoną szynkę lub boczek podsmażamy na niewielkim ogniu aż do uzyskania rumianego koloru.

Krok 2

Kiedy szynka lub boczek są odpowiednio przysmażone dolewamy na patelnię trochę zagęszczonego mleka. Następnie dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy bez przerwy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy serki się roztopią śmiało możemy przechodzić do kolejnego etapu.

Krok 3

W międzyczasie należy pokroić dość drobno pietruszkę. Ponownie podlać odrobiną zagęszczonego mleka zawartość patelni i dodać do niej pietruszkę. Całość wymieszać. Doprawić solą pieprzem wg uznania. Nie martwcie się sosu będzie niewiele, nie szkodzi bo tak właśnie ma być : )

Krok 4

Nie zapominajmy o wstawieniu sporego garnka wody potrzebnego do ugotowania makaronu. W składnikach napisałam że potrzebny jest makaron spaghetti aczkolwiek może to być dowolny wybrany przez nas makaron, czy to kokardki czy świderki- nieistotne. Należy pamiętać o osoleniu wody. Kiedy woda się zagotuje i wrze wrzucamy makaron. Gotujemy go według poleceń napisanych na opakowaniu. Pamiętajmy aby go nie rozgotować.

Krok 5

Po ugotowaniu u odcedzeniu makaronu wrzucamy go małymi garściami na patelnię z wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy, mieszamy dodajemy kolejną garść makaronu i znów mieszamy. Powtarzamy tę czynność tak aby cały makaron będący na patelni pokryty był dość gęstym sosem.

Krok 6

Teraz nasz danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze, możemy położyć listek pietruszki aby potrawa wyglądała bardziej estetycznie. SMACZNEGO : )

Puellaa

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej