Składniki
0.5 opakowania
2 opakowania
2 pęczki
150 mililitrów
7 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek potrzeba będzie sporych rozmiarów patelnia. Wylewamy na nią niewielką ilość oleju i podgrzewamy, następnie wcześniej pokrojoną szynkę lub boczek podsmażamy na niewielkim ogniu aż do uzyskania rumianego koloru.
Krok 2
Kiedy szynka lub boczek są odpowiednio przysmażone dolewamy na patelnię trochę zagęszczonego mleka. Następnie dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy bez przerwy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy serki się roztopią śmiało możemy przechodzić do kolejnego etapu.
Krok 3
W międzyczasie należy pokroić dość drobno pietruszkę. Ponownie podlać odrobiną zagęszczonego mleka zawartość patelni i dodać do niej pietruszkę. Całość wymieszać. Doprawić solą pieprzem wg uznania. Nie martwcie się sosu będzie niewiele, nie szkodzi bo tak właśnie ma być : )
Krok 4
Nie zapominajmy o wstawieniu sporego garnka wody potrzebnego do ugotowania makaronu. W składnikach napisałam że potrzebny jest makaron spaghetti aczkolwiek może to być dowolny wybrany przez nas makaron, czy to kokardki czy świderki- nieistotne. Należy pamiętać o osoleniu wody. Kiedy woda się zagotuje i wrze wrzucamy makaron. Gotujemy go według poleceń napisanych na opakowaniu. Pamiętajmy aby go nie rozgotować.
Krok 5
Po ugotowaniu u odcedzeniu makaronu wrzucamy go małymi garściami na patelnię z wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy, mieszamy dodajemy kolejną garść makaronu i znów mieszamy. Powtarzamy tę czynność tak aby cały makaron będący na patelni pokryty był dość gęstym sosem.
Krok 6
Teraz nasz danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze, możemy położyć listek pietruszki aby potrawa wyglądała bardziej estetycznie. SMACZNEGO : )
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej