Proste i szybkie spaghetti carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste i szybkie spaghetti carbonara

Autor: Puellaa

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

2 opakowania

2 pęczki

150 mililitrów

7 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek potrzeba będzie sporych rozmiarów patelnia. Wylewamy na nią niewielką ilość oleju i podgrzewamy, następnie wcześniej pokrojoną szynkę lub boczek podsmażamy na niewielkim ogniu aż do uzyskania rumianego koloru.

Krok 2

Kiedy szynka lub boczek są odpowiednio przysmażone dolewamy na patelnię trochę zagęszczonego mleka. Następnie dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy bez przerwy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy serki się roztopią śmiało możemy przechodzić do kolejnego etapu.

Krok 3

W międzyczasie należy pokroić dość drobno pietruszkę. Ponownie podlać odrobiną zagęszczonego mleka zawartość patelni i dodać do niej pietruszkę. Całość wymieszać. Doprawić solą pieprzem wg uznania. Nie martwcie się sosu będzie niewiele, nie szkodzi bo tak właśnie ma być : )

Krok 4

Nie zapominajmy o wstawieniu sporego garnka wody potrzebnego do ugotowania makaronu. W składnikach napisałam że potrzebny jest makaron spaghetti aczkolwiek może to być dowolny wybrany przez nas makaron, czy to kokardki czy świderki- nieistotne. Należy pamiętać o osoleniu wody. Kiedy woda się zagotuje i wrze wrzucamy makaron. Gotujemy go według poleceń napisanych na opakowaniu. Pamiętajmy aby go nie rozgotować.

Krok 5

Po ugotowaniu u odcedzeniu makaronu wrzucamy go małymi garściami na patelnię z wcześniej przygotowanym sosem i mieszamy, mieszamy dodajemy kolejną garść makaronu i znów mieszamy. Powtarzamy tę czynność tak aby cały makaron będący na patelni pokryty był dość gęstym sosem.

Krok 6

Teraz nasz danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze, możemy położyć listek pietruszki aby potrawa wyglądała bardziej estetycznie. SMACZNEGO : )

Puellaa

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste i szybkie spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos tzatziki do grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej