
Składniki
500 gramów
0.4 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
60 gramów
20 gramów
1.5 łyżeczki
1.5 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Robiny rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Krok 2
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części i uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na prostokątnego naleśnika o szerokości 12 cm, następnie zwinąć – też jak naleśnika, by otrzymać bułeczkę o długości 12 cm. Tak uformowane podłużne bułeczki układać w niewielkiej odległości od siebie (1,5 cm), łączeniem do dołu, w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 22 minut.
Krok 3
Robimy posypkę, cebulę kroimy, mieszamy z mąką i na olej. Parówki ugotować. Bułki wysmarować masłem, przygrzać na patelni. Bułkę rozcinamy na środku, smarujemy majonezem, dodajemy składniki. Parówkę, sałatę, cebulę czerwoną, ogórka kiszonego i pomidora. Polewamy majonezem keczupem i musztardą. Na koniec posypujemy cebulką, smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej