
Składniki
500 gramów
0.4 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
60 gramów
20 gramów
1.5 łyżeczki
1.5 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Robiny rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Krok 2
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części i uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na prostokątnego naleśnika o szerokości 12 cm, następnie zwinąć – też jak naleśnika, by otrzymać bułeczkę o długości 12 cm. Tak uformowane podłużne bułeczki układać w niewielkiej odległości od siebie (1,5 cm), łączeniem do dołu, w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 22 minut.
Krok 3
Robimy posypkę, cebulę kroimy, mieszamy z mąką i na olej. Parówki ugotować. Bułki wysmarować masłem, przygrzać na patelni. Bułkę rozcinamy na środku, smarujemy majonezem, dodajemy składniki. Parówkę, sałatę, cebulę czerwoną, ogórka kiszonego i pomidora. Polewamy majonezem keczupem i musztardą. Na koniec posypujemy cebulką, smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























