
Składniki
500 gramów
0.4 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
60 gramów
20 gramów
1.5 łyżeczki
1.5 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Robiny rozczyn. Mąkę przesiać, dodać rozczyn. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Krok 2
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części i uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na prostokątnego naleśnika o szerokości 12 cm, następnie zwinąć – też jak naleśnika, by otrzymać bułeczkę o długości 12 cm. Tak uformowane podłużne bułeczki układać w niewielkiej odległości od siebie (1,5 cm), łączeniem do dołu, w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 22 minut.
Krok 3
Robimy posypkę, cebulę kroimy, mieszamy z mąką i na olej. Parówki ugotować. Bułki wysmarować masłem, przygrzać na patelni. Bułkę rozcinamy na środku, smarujemy majonezem, dodajemy składniki. Parówkę, sałatę, cebulę czerwoną, ogórka kiszonego i pomidora. Polewamy majonezem keczupem i musztardą. Na koniec posypujemy cebulką, smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej