Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

150 gramów

45 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Żaroodporny żeliwny skillet o średnicy ok. 20 cm (lub patelnię z grubym dnem z odpinaną rączką, ewentualnie formę żaroodporną) posmarować 1 łyżeczką oliwy extra vergine. • Batata obrać i zetrzeć na tarce, to samo zrobić z cebulą. Warzywa posolić. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut. Pod koniec można włączyć funkcję grilla i zrumienić bataty. • Wbić na środek jajko i piec jeszcze przez ok.2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natkę i po chwili wyłożyć na talerze. Podawać z ricottą doprawioną startą skórką z cytryny, solą i pieprzem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:Bataty
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej