Pieczony placek z batatów z jajkiem i ricottą
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
150 gramów
45 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Żaroodporny żeliwny skillet o średnicy ok. 20 cm (lub patelnię z grubym dnem z odpinaną rączką, ewentualnie formę żaroodporną) posmarować 1 łyżeczką oliwy extra vergine. • Batata obrać i zetrzeć na tarce, to samo zrobić z cebulą. Warzywa posolić. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut. Pod koniec można włączyć funkcję grilla i zrumienić bataty. • Wbić na środek jajko i piec jeszcze przez ok.2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natkę i po chwili wyłożyć na talerze. Podawać z ricottą doprawioną startą skórką z cytryny, solą i pieprzem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























