Sałatka z kaszą kuskus i ogórkiem w sosie bazyliowym
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
1 garść
0.5 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
150 gramów
0.5 słoika
180 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia
Krok 2
Warzywa umyć, pokroić ogórka oraz suszone pomidory
Krok 3
Przygotować sos: wszystkie składniki (bazylia, cebula, sok z cytryny, oliwa z oliwek, majonez, miód, przyprawy) zblendować na gładką masę
Krok 4
Układać na talerzu w następującej kolejności: rukola, kuskus, suszone pomidory, ogórek, ser i polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej