PRZYSMAK MALINOWY

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

8 łyżek

1 szczypta

masa:

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.

Krok 2

Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 7 minut w temperaturze 200 stopni C.

Krok 3

Biszkopt wyjąć na ściereczkę, zrolować.

Krok 4

Masa: Połowę świeżych malin przetrzeć przez sito, zmiksować z likierem, żółtkami oraz winem. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, wymieszać.

Krok 5

Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem waniliowym, dodać do masy.

Krok 6

Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, zrolować, pokroić na 16 porcji.

Krok 7

Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową. Rozmieścić w niej roladki, posypać malinami.

Krok 8

Całość zalać masą. Udekorować owocami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej