
Składniki
2 szczypty
100 gramów
2 sztuki
2 szklanki
200 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tłuszcz włóż do rondla , dodaj 1/2 szklanki wody i 2 szczypty soli . Zagotuj . Wsyp mąkę i wymieszaj . Ostudź i dodaj jajka . Na blachę połóż ciasto i uformuj głowę , tułów i uszy . Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C . Ostudź , przekrój w poprzek . Śmietanę połącz z cukrem i szprycą napełnij obie połówki . Złóż je razem . Stop polewę . Narysuj oczy , uszy i wąsy .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej