Ptysiowe zajączki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ptysiowe zajączki

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

100 gramów

2 sztuki

2 szklanki

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tłuszcz włóż do rondla , dodaj 1/2 szklanki wody i 2 szczypty soli . Zagotuj . Wsyp mąkę i wymieszaj . Ostudź i dodaj jajka . Na blachę połóż ciasto i uformuj głowę , tułów i uszy . Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C . Ostudź , przekrój w poprzek . Śmietanę połącz z cukrem i szprycą napełnij obie połówki . Złóż je razem . Stop polewę . Narysuj oczy , uszy i wąsy .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysiowe zajączki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej