
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Deser ma subtelny, lekko piekący imbirowy smak. Brzoskwinie świetnie komponuję się z ciastem, ale jeśli wolisz, zastąp je gruszkami z kompotu (tez świetnie pasują) lub winogronami bez pestek.
Krok 2
Zrób karmel: rozgrzej w garnku miód, masło i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie sos, zdejmij z ognia i przypraw imbirem. Zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijaj jajka. Gdy masa będzie puszysta i jednolita, dodaj mąkę i lekko, ale dokładnie wymieszaj, dodając imbir. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, na dnie ułóż wachlarzyki z brzoskwiń, zalej je karmelem, przykryj ciastem. Ustaw formę w większej formie z wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości), piecz 30 minut w temp. 130 stopni. Gdy wierzch deseru się zetnie, możesz wyjąć formę i opalić górę na rumiano pod grillem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej