
Składniki
600 gramów
1.5 łyżeczki
180 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
40 mililitrów
5 łyżek
sos:
2 sztuki
30 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój w mniejsze kawałki i zamarynuj w przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 20 minut.
Krok 2
Do przesianej mąki dodaj olej. Następnie dolej 250 ml letniej wody. Wyrób ciasto i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Gdy przyjdzie czas na smażenie dodaj jedno żółtko i pianę ubitą z dwóch jajek, po czym wymieszaj.
Krok 4
Maczaj kawałki ryby i smaż na oleju aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru i ryba będzie gotowa.
Krok 5
Przygotuj sos. Czosnek i kapary posiekaj. Szalotkę drobno pokrój w kostkę.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 200ml wody, pieprzem oraz winem. Zagotuj.
Krok 7
Dodaj pozostałe składniki do ciepłego sosu. Usmażone kawałki ryb podawaj na sosie skropione sokiem z cytryny, oliwą i posypane posiekana natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryby w cieście – fritto misto di mare
Szukasz sposobu na smaczny obiad, którego głównym składnikiem będą ryby i owoce morza? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Fritto misto di mare to smażone na głębokim tłuszczu krewetki, kalmary, małe ośmiorniczki i ryby obtoczone w cieście. Potrawa jest wykwintna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Będzie zatem trafionym wyborem na elegancką kolację lub danie główne. Sprawdzi się też serwowane w mniejszej ilości jako wykwintna przystawka. Aby ją przygotować, na początek rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zdecyduj się na dorsza, doradę, halibuta lub sardynki. Każda z wymienionych sprawdzi się równie dobrze, ponieważ ma zwarte mięso, które nie rozpadnie się podczas smażenia. Wybierz rybę świeżą lub mrożoną. Następnie przesiej mąkę przez sito (najlepsza będzie ryżowa). Połącz składniki na ciasto, w którym będziesz zanurzać małe cząstki ryby. Smaż je na głębokim oleju, aż do czasu uzyskania złocistego koloru. Gotowe danie podawaj z cząstką cytryny oraz sosem z czosnku i szalotek, który idealnie komponuje się ze smakiem ryby. Serwuj w głębokiej misce wraz z zieloną sałatą ozdobioną listkiem mięty.