
Składniki
600 gramów
1.5 łyżeczki
180 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
40 mililitrów
5 łyżek
sos:
2 sztuki
30 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój w mniejsze kawałki i zamarynuj w przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 20 minut.
Krok 2
Do przesianej mąki dodaj olej. Następnie dolej 250 ml letniej wody. Wyrób ciasto i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Gdy przyjdzie czas na smażenie dodaj jedno żółtko i pianę ubitą z dwóch jajek, po czym wymieszaj.
Krok 4
Maczaj kawałki ryby i smaż na oleju aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru i ryba będzie gotowa.
Krok 5
Przygotuj sos. Czosnek i kapary posiekaj. Szalotkę drobno pokrój w kostkę.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 200ml wody, pieprzem oraz winem. Zagotuj.
Krok 7
Dodaj pozostałe składniki do ciepłego sosu. Usmażone kawałki ryb podawaj na sosie skropione sokiem z cytryny, oliwą i posypane posiekana natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryby w cieście – fritto misto di mare
Szukasz sposobu na smaczny obiad, którego głównym składnikiem będą ryby i owoce morza? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Fritto misto di mare to smażone na głębokim tłuszczu krewetki, kalmary, małe ośmiorniczki i ryby obtoczone w cieście. Potrawa jest wykwintna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Będzie zatem trafionym wyborem na elegancką kolację lub danie główne. Sprawdzi się też serwowane w mniejszej ilości jako wykwintna przystawka. Aby ją przygotować, na początek rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zdecyduj się na dorsza, doradę, halibuta lub sardynki. Każda z wymienionych sprawdzi się równie dobrze, ponieważ ma zwarte mięso, które nie rozpadnie się podczas smażenia. Wybierz rybę świeżą lub mrożoną. Następnie przesiej mąkę przez sito (najlepsza będzie ryżowa). Połącz składniki na ciasto, w którym będziesz zanurzać małe cząstki ryby. Smaż je na głębokim oleju, aż do czasu uzyskania złocistego koloru. Gotowe danie podawaj z cząstką cytryny oraz sosem z czosnku i szalotek, który idealnie komponuje się ze smakiem ryby. Serwuj w głębokiej misce wraz z zieloną sałatą ozdobioną listkiem mięty.