Ryby w cieście – fritto misto di mare przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryby w cieście – fritto misto di mare

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1.5 łyżeczki

180 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

40 mililitrów

5 łyżek

sos:

2 sztuki

30 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój w mniejsze kawałki i zamarynuj w przyprawie Knorr. Odstaw na co najmniej 20 minut.

Krok 2

Do przesianej mąki dodaj olej. Następnie dolej 250 ml letniej wody. Wyrób ciasto i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Gdy przyjdzie czas na smażenie dodaj jedno żółtko i pianę ubitą z dwóch jajek, po czym wymieszaj.

Krok 4

Maczaj kawałki ryby i smaż na oleju aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru i ryba będzie gotowa.

Krok 5

Przygotuj sos. Czosnek i kapary posiekaj. Szalotkę drobno pokrój w kostkę.

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 200ml wody, pieprzem oraz winem. Zagotuj.

Krok 7

Dodaj pozostałe składniki do ciepłego sosu. Usmażone kawałki ryb podawaj na sosie skropione sokiem z cytryny, oliwą i posypane posiekana natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryby w cieście – fritto misto di mare - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryby w cieście – fritto misto di mareRyby w cieście – fritto misto di mare

Szukasz sposobu na smaczny obiad, którego głównym składnikiem będą ryby i owoce morza? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Fritto misto di mare to smażone na głębokim tłuszczu krewetki, kalmary, małe ośmiorniczki i ryby obtoczone w cieście. Potrawa jest wykwintna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu. Będzie zatem trafionym wyborem na elegancką kolację lub danie główne. Sprawdzi się też serwowane w mniejszej ilości jako wykwintna przystawka. Aby ją przygotować, na początek rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zdecyduj się na dorsza, doradę, halibuta lub sardynki. Każda z wymienionych sprawdzi się równie dobrze, ponieważ ma zwarte mięso, które nie rozpadnie się podczas smażenia. Wybierz rybę świeżą lub mrożoną. Następnie przesiej mąkę przez sito (najlepsza będzie ryżowa). Połącz składniki na ciasto, w którym będziesz zanurzać małe cząstki ryby. Smaż je na głębokim oleju, aż do czasu uzyskania złocistego koloru. Gotowe danie podawaj z cząstką cytryny oraz sosem z czosnku i szalotek, który idealnie komponuje się ze smakiem ryby. Serwuj w głębokiej misce wraz z zieloną sałatą ozdobioną listkiem mięty.